Přidat odpověď
Mně se to dost nelíbí, co tvrdí prof. Höschl, protože víra je vírou jen zčásti, protože řada věřících, zvláště konvertitů, se nějak o Boží existenci přesvědčila. I já. Netvrdím, že to znamená, že by všechno co jsem zažil nemohlo mít jiné vysvětlení, ale existence Boha a jeho syna Ježíše Krista - tedy křesťanství - mi přijde jako vysvětlení pro mne dosti dobré a jednoduché.
V jedné knížce to původně agnostický autor (sorry knížku mám doma, ale jsem v práci) z akademické sféry, který se rozhodl prověřit křesťanství jako teorii (a shodou okolností se potkal na Oxfordu s významným kř. apologetou C.S.Lewisem - také konvertitou i díky Tolkienovi) popisoval tak, že v jisté chvíli měl ještě určitou pochybnost, ale když přemýšlel, že by se snad vrátil do nevěry, tak si uvědomil, že by to byl daleko větší skok proti poznaným faktům a zkušenostem, než krok víry, že Bůh skutečně je.
Podobně to mám já.
Samozřejmě to není celý obsah víry, protože víra navíc potřebuje přesvědčení, že Bůh je dobrý a stojí o nás a o vztah k nám. To samozřejmě nikdo nemůže ověřit v plnosti, může mít určité zkušenosti - k nimž pak přidává onu důvěru Bohu - víru.
A pak je zde víra v ono dějiné a věcné zakotvení, čili víra jednak v pravdivost příběhu Ježíše Krista s jeho službou, slovy, ukřižováním a vzkříšením, kam patří i jeho Božství.
A k tom i víra ve zdroj, tj. v Bibli, která popisuje dějiny vztahu Boha a lidstva, Boha a vyvoleného Izrale, nakonec popisuje Kristův život a příběh a k tomu náhled do prvních desítek let existence církve.
Tohle všechno je dohromady Víra.
- Víra v Boží existenci
- Víra v to, že on odměňuje ty, kdo ho hledají
- Víra v Jeho dobrotu
- Víra v Ježíše Krista, Boha, syna Božího, Pána, skrze nějž se stala ta láska k lidem
- Víra ve význam mého života pro Boha a v možnost s ním komunikovat
- Víra v Bibli jako zapsané Boží sdělení pro nás a pro mne
- Víra v to, že Bůh ustanovil na zemi společentví věřících - církev a dal ji nějaké základní obrysy
No a někteří křesťani mají tyhle obrysy detailnější - třeba katolíci.
Předchozí