No, do diskuse o štěstí jsem přispěla minulý týden, můj život štěstí hodně ovlivnilo (ale nevím vlastně jestli kladně, třeba, kdybych se nedostala na práva, tak mohla mít mnohem úžasnější život?
), ale úsilí v tom samozřejmě taky bylo - jak v případě té školy (když vzali nakonec 750 lidí místo 500 - taky jsem mohla být 760. a už by na mně štěstí nesedlo), tak ve sportu - štěstí na trenéry a tým by mi bylo naprd, kdyby se mi nechtělo trénovat ... První dvě zaměstnání jsem získala přes "známosti ze sportu" - je to výsledek štěstí nebo úsilí?
Další dvě už bez jakéhokoliv vnějšího vlivu a v tom posledním případě mě zaměstnala bývalá spolubydlící z koleje - to nevím, jak posoudit, tedy. Zadarmo jsem asi dostala vrozenou poměrně vysokou inteligenci, ovšem to nemusí vždycky znamenat štěstí, že? Smůla nějaká taky v životě nastala, proběhly nějaké rozchody, nepodařená těhotenství ... Ale ve výsledku asi "mám, co jsem chtěla" (když tedy vynechám vnější okolnosti jako covid, válka, současný prezident ...) a je to jak v důsledku štěstí, tak úsilí. Určitě mi nikdo nic nedal jen tak pro mé krásné oči, velká prsa nebo prachatého tatínka