já budu asi zhruba stejně stará, jako zakladatelka diskuze, co jsem tak letmo zahlídla. v práci zatím dobrý
i když tedy taky na sobě pozoruji, že ono už to se mnou není, jako bývalo. nemluvím jenom o práci samotné, ale i to věčné průběžné vzdělávání mi leze do hlavy tak nějak více ztěžka, než to bývalo v minulosti. nicméně co mě před časem uvrhlo... no, ne do deprese, to bych kecala, ale do takové hloubavé nálady, byl článek o tom, jak lidi nestíhají odpracovat dostatečný počet let pro nárok na důchod a že by bylo vhodné potřebný počet let snížit. já budu mít v létě odpracovaných 29 let, takže už jenom 6 let a splním si svoji normu. nicméně odteď ještě dalších 17,5 let bude trvat, než dosáhnu důchodového věku. takhle vypočtené to na mne zapůsobilo dost skličujícím dojmem, který byl posilován kontrastem s těmi, co si stěžovali, že doba aktivní práce je příliš dlouhá a není prakticky možné ji stihnout odpracovat.
Docela by se mi i líbilo, kdybych po 35 odpracovaných letech mohla odejít do důchodu, i když mi nebude ani 54 let. přestala bych v práci jet na plno, kdybych měla základní zajištění z důchodu, mohla bych si zkrátit úvazek.