Přidat odpověď
Bublanina původně byla "bublavá", bylo to nejspíše něco podobného yorkshirskému pudinku, ale nasladko a ev. s ovocem. (tj. v troubě se předrozpálil plech, na vařící se nalilo těsto, které bylo řídké z hodně vajec a mléka, a hned se to dalo do trouby a to se vzdouvalo a bublalo).
Kdy se z bublaniny stalo pečivo, které se nalévá do studené formy, to nevím. To "bublání" se pak přeneslo na ovoce, že má těsto "vybublat" kolem ovoce tak, aby ovoce bylo uvnitř v těstě a ne nahoře. K čemuž je obvykle nejšikovnější buď těsto piškotové, nebo řidší třené. Já dělám obvykle třenou :)
Jiné ovocné moučníky buď mají přímo jméno (frgál, táč, Kleckselkuchen...), nebo jim říkám "koláč" s přesným uvedením typu těsta a typu náplně (litý koláč s rybízem a skořicovou drobenkou, kynutý koláč s pudinkem, broskvemi a mandlovou drobenkou...).
Koláč/ bez rozšiřujících přívlastků je pro mě kulatý kynutý koláč s náplní nahoře, moravský s drobenkou, český bez drobenky a zdobený mandlemi apod. Pak různé speciální odrůdy, jako dvojctihodné, domažlické či jiné koláče... :)
Buchty jsou pro mě kynuté plněné buchty, to, co je i v němčině Buchteln.
Předchozí