Přidat odpověď
To tedy rozhodně není žádný paskvil. To je zcela běžné lité třené těsto jako podklad pod ovocný koláč. Ono se teď takové těsto moc netře,ale základ vejce,cukr,mouka,tuk,tekutina a na zkypření prášek zůstává stejný. A takový koláč se na závěr sype drobenkou,podobně jako kynutý koláč na plech. Ve starších kuchařkách se daly najít obecné recepty na těsta kynutá,třená i piškotová v lepší i úsporné variantě. I s poznámkou k čemu se hodí. A dost se rozlišovalo to,že bublanina je z piškotového těsta,spíš vyšší, bez drobenky ,kdežto litý koláč na plech je nižší, s drobenkou a z třeného těsta. Kynutý koláč na plech samozřejmě s bublaninou nikdo nespojuje,ale všelijaké olejové piškoty se už blíží chuťově třenému těstu a mohou vznikat puristicke spory o tom,co je ještě bublanina a co třený litý koláč.
Protože cokoli,v čem jsou pecky,na koláči upřímně nesnáším, klasickou piškotovou bublaninu s třešněmi nepeču.
Ale fúzi piškotové bublaniny a litého koláče ano. Fúze spočívá v tom,že bublaninu z olejoveho piškotu a nepeckového ovoce posypu drobenkou. Žmolenkou nebo posýpátkem, jak chcete.
Předchozí