| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

To snad nejni možný, člověk sem koukne a jediná diskuse, která je tu živá, je tahle, a pod krycím názvem "Hubnutí" se tu teda dějou věci ~t~

Yuki, heritabilita (podíl genů na projevu) obezity je (v euroamerických podmínkách, protože heritabilita je vždy vztažena ke kontextu prostředí) velmi vysoká, uvádí se, že patří k tělesným znakům s nejvyšší heritabilitou, podle různých studií 40 - 70 %. Celkem přehledné review třeba tady Willyard, C. Heritability: The family roots of obesity. Nature 508, S58–S60 (2014).
Je ale samozřejmě potřeba vždycky reflektovat i to, že interakce geny x prostředí jsou podstatně složitější a můstkem mezi nimi je hlavně epigenetika, a epigenetika (jednogenerační, nikoli transgenerační, tam už je to takové všelijaké a ještě o kus složitější) je důležitý mechanismus, který může u Tvého dítěte třeba mít taky značný podíl, protože jeho genetická výbava po rodičích je nějaká a od vaší odlišná, a zároveň komplikovaný začátek života mohl ovlivnit to, které z jeho genů byly "zapnuty" a "vypnuty", což taky může určit směr, jakým se budou ubírat jeho metabolické děje. A tohle nastavení pak zas ovlivňuje to, jak se daný člověk vztahuje k prostředí okolo, a zas se to ovlivňuje opačným směrem (a dávno to překonalo starý koncept nature x nurture). Je to prostě zajímavá oblast, mám k tomuhle tématu dokonce seminář pro učitele ~:-D

Stáňo, u nás doma je oblíbená francouzská česnečka. Dá se vařit dobrý masový vývar se svazkem bylinek (bobkový list,šalvěj, tymián) a pár jen plochou nože namáčkých stroužků česneku. Po dovaření se přecedí. A vedle si připravíš česnekovou omáčku - "majonézu". Buď ze syrových žloutků a olivového oleje, nebo, což teda dělám já, jelikož syrové žloutky nedávám dětem, z kupované majonézy. Přidá se k tomu trochu nalámané starší bagety přelité trochou toho vývaru, trochu nastrouhaného gruyere, trochu olivového oleje, trochu chilli a podle chuti tolik utřeného česneku, kolik chceš. A tohle se rozmixuje do hladké omáčky. No a pak dáš do misky buď nalámanou trochu bagety, nebo opečené krutony, přidáš česnekovou omáčku a zaliješ horkým vývarem a pak si to každý strávník rozmíchá a jí.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.