My máme blízko rybník, takže bohužel i dost plísní a houbových chorob. Tudíž stříkáme proti plísni bramb.rajčata + brambory (pár řádků) a angrešt (padlí). Když muž stříká angrešt, vezme mi i růže a čemeřice. Ale z rybníku se dá zalévat, takže
Hnojíme v první dávce Cereritem a pak už jen kompost, granulovaný či uleželý hnůj kravský, zkvašené slepičáky a kopřivová jícha. Hnojíme dost, protože nemáme žádné latifundie a zeleninu hodně točíme. Třeba po ředkvičkách roketu, po špenátu fazolky, po hrášku špenát, po kedlubnách ředkvičky a tak. Tudíž výživy jest neustále zapotřebí. Máme rajčata, papriky, saláty, kedlubny, ředkvičky, cukety, pórek, kadeřávek, růžičkovou kapustu, špenát, mrkev, hrášek, roketu, bazalku, kopr a všechny další bylinky. Maliny- letní i podzimní, ostružiny, zimolez, angrešty, rybíz černý, červený a bílý, dvě jabloně, blumu, švestku a třešen, lísky i vlašák (ten vypadá, že chcípl
). Máme od všeho jen trochu, ale i tak rozdávám. A celý rok máme co jíst a zobat.
K tomu pár slepic na vajíčka. Slepici sníme, když doslouží (na paprice, polévka, rizoto - je tlustá a šťavnatá).
Slimáky střiháme, to je zadarmo.
Zelenina a vajíčka se finančně možná nevyplatí, ale nás to baví, je to dobré, víme co jíme a k tomu spousta zdravého pohybu na čerstvém vzduchu. K nezaplacení.
Z kadeřávku dělám: na špeku (jako kapustu), dušený s česnekem a smíchaný s bramborami, do zeleninové směsi ze zahrádky (cuketa, kadeřávek,cibule,mrkev,fazolky,růžič.kapusta) v různých variacích, výborný je na slaném koláči či pizze, polévka taky ušla. Je zdravý, nenáročný a vydrží do zimy. Jsou na něm molice, ale to mi neva.