Přidat odpověď
Jojo, jablka. Při mém pracovím vytížení mě to stojí mnoho sil a pak je škoda, když se to nespotřebuje. Popravdě už mě tak hnijící jablka nebolí, můj čas je dražší. Ale udělám doma ty povidla, jen pár sklenic, do buchet. Dobře se u nás taky upotřebí strouhaná jablka, pravidelně dělám rýžové nákypy s jablky, které si bere manžel na snídaně do práce v zimním období. Taky jsem sušila křížaly, ale nesnědlo se to. Dobrý je takový ten pudinkový dort s piškoty. Event. na piškotu. Asi 1200g oloupaných jablek nakrájených na kousky podusím s trochou vody, pomačkám tou věcičkou na brambory, vleju 4 vanilkové pudinky rozmíchané v cca 500 ml vody, osladím, okyselím, povařím. Pak se naskládají do dortové formy piškoty a zaleje se to, další vrstva piškotů, zopakovat, nahoru kysaná smetana a posypat skořicí, nebo se může udělat ta horní vrstva mírně oslazenám ztužená želatinou atd. Taky je možné upéct v té formě nízký piškot a pak tam dát (z menšího množství) tu jablečnou vrstvu.
Předchozí