Přidat odpověď
Umí to hlavně vařit, přičemž si nastavíš čas a teplotu a pokud to nevyžaduje receptura, tak si toho už nemusíš všímat (když to umíš dobře nastavit) V principu si u jednotlivých značek vybíráš hlavně v možnostech nastavení teploty, času a tlaku.
Tlak je buď jeden nebo bývá možnost nižší a vyšší.
Teplota - jednak rozsah, přičemž horní hranice se většinou moc neliší a důležitější je ta spodní. Většina nabízí funkci jogurtovače, takže mívá program na 40°, já chtěla ještě míň kvůli kynutí. Pak jde o možnost pomalého vaření, takže teplota v nějaké vhodné výši na tohle, někdo chce ještě sous vide. A pak různé vařící programy. On jen málokdo nabízí možnost plné regulace teploty dle libovůle (to umí ten zmiňovaný ECG), většinou jsou nějaké přednastavené programy s danou teplotou a časem, někde s tím jde hýbat v nějakém vymezeném rozmezí.
Většinou mívají příslušenství na vaření v paře. Já mám ještě košík na klasické fritovaní v oleji (dobrý pokud to člověk využije tak dvakrát do roka, rozpálení trvá dlouho, v jedné várce se dá udělat jen malé množství). No a umí to udržování teploty, na které tu nadávame (samo o sobě to není špatný, já to hojně používám jako ohřívací program, problém je to, že se to do toho režimu automaticky přepne po skončení programu, což se někdy hodí, jindy ne, jenže většinou to nejde vyřadit, takže u jídel s malým množstvím tekutin hrozí vyvaření a u ručního nastavení nízké teploty to taky skočí na udržovací teplotu uvařeného jídla - viz uvařené těsto. Jediný program kde se to neděje je na jogurt).
S nějakými omezeními v tom lze i péct, ale peče to jen zdola. Tohle do určité míry řeší ta funkce fritézy/ zapékací hlavy, kdy to pak peče i ze zhora, fajn na zapékané věci případně to pečení, ale zkušenost nemám. Každopádně ve srovnání s horkovzdušnou fritézou to nebude luftovat zespodu.
Nepříliš slavné je to na smažení, průměr nic moc a jak ty nádoby bývají vysoké, tak to není moc dostupné. A taky to udržuje teplotu v nějakém intervalu, takže chvíli to snaží a chvíli ne. Osmahnout cibulku, zatáhnout maso jde, řízky bych v tom nedělala (na to jsou spíš nízké multifunkční hrnce, co ale nejdou používat jako papiňák a mají své jiné nešvary).
Předchozí