Přidat odpověď
Moc dobrá je pučálka, (akorát se hrách musí nechat naklíčit) viz recept z Kuchařky pro dceru:
Suroviny
100 g suchého hrachu (celého, neloupaného)
sůl, pepř, případně cukr krupice – od všeho podle chuti
2 vrchovaté lžíce másla
Postup
Hrách dva nebo tři dny předem přeberte, propláchněte, zalijte vodou aspoň tři centimetry nad hrách a nechte 24 hodin stát namočené v zavařovací sklenici (pokud máte v kuchyni příliš teplo, umístěte hrách do chladnější místnosti nebo na okno).
Druhý den z hrachu slijte zbývající vodu a rychle hrách propláchněte čerstvou vodou. Opět slijte a vraťte do sklenice. Sklenici utěsněte přilnavou potravinářskou fólií, udělejte do ní několik dírek špičkou nože, aby hrášek mohl dýchat, ale zbytečně se nevysušoval, a nechte jej stát na stejném místě, co prve.
Třetí den jsou již na hrášku viditelné půl až centimetr dlouhé klíčky. Buď zopakujte totéž, co druhý den, nebo už můžete opéct pučálku:
V pánvi rozehřejte máslo. Jakmile zpění, vsypte naklíčený hrách, osolte špetkou soli, opepřete čerstvě mletým černým pepřem a opékejte na silném plameni tři až pět minut, dokud hrách neztratí svou měkkou syrovost a šťavnatost. Obsahem pánve zbytečně nepromíchávejte, stačí občasné protřesení, jinak se uvolní slupky. Hrášek opékáním postupně změkne a jakoby zesládne. Neváhejte v průběhu pražení kdykoli ochutnávat. Hotový hrášek je lehce křupavý.
Před podáváním osolte nebo ochuťte cukrem, obojí je dobré. V případě sladké varianty můžete přidat také sušené rozinky. Nasypte na talíř, postavte doprostřed stolu.
Předchozí