Rybí polévka podle našeho rodinného receptu je jediná část Vánoc, na které u nás trvají všechny generace včetně dospělých dětí (s výjimkou jedné dcery vegetariánky). Už několikrát jsem navrhovala, že bych ji třeba jednou nemusela vařit (je to docela zdlouhavá činnost), ale nesetkalo se to s pochopením
No, a v naší rybí polévce musí být hlavně hodně kapřích vnitřností, takže se snažím vždycky předem koupit někde v rybárně mražené jikry i mlíčí, aby pak něco z toho nechybělo, protože kapříka v posledních letech kupujeme už jen jednoho, malého, u rybáře, od kterého chutná lépe, než ti chudáci z kádí.
Vaříme zvlášť vývar - dřív hlavně z hlav (bez očí
), v posledních letech dávám do hrnce klidně okrajové části trupu, z kořenové zeleniny, cibule a koření. Zvlášť se osmaží vnitřnosti a ve třetím hrnci se vaří další zelenina, která se pak rozmixuje. Když se vše smíchá, vznikne veliký hrnec husté voňavé polívky, kterou s osmaženými houstičkami jíme kromě Štědrého večera i třeba k večeři samotnou v dalších svátečních dnech