Přidat odpověď
TaJ, peču v troubě, recept podle Vaňka. Dneska jsem podmáslí nahradila kefírem a neměla jsem živé kvasnice, tak jsem holt zadělala sušenými.
Chléb s podmáslím
Suroviny:
300 g hl. mouky
200g hl. žitné mouky
1 necelá lžíce octa
1 rovná lžíce soli ( spíš míň, podle chuti)
kmín
1/2 kostky droždí nebo 7 g sušeného
425 ml podmáslí
Postup:
Do mísy dáme oba druhy mouky, uděláme v ní důlek, nalijeme trochu podmáslí a rozdrobíme kvasnice. Vidličkou trochu promícháme s moukou a necháme pod utěrkou v teple cca 20 minut kynout. pak přidáme zbytek ingediencí a vypracujeme hladké hustší těsto, které se nelepí na mísu. poprášíme moukou a necháme 45 minut kynout. Poté tětso svalíme a "švem" nahoru vložíme do ošatky, která je vysypaná žitnou moukou. Opět necháme kynout. Za 25 minut rozpálíme troubu na 25 stupňů, horkovzduch. Do 10 minutách vložíme do trouby malý pekáček s vroucí vodou ( v původním receptu se má vnitřek trouby vystříkat vodou ze střičky). Po dalších 15 minutách překlopíme těsto na plech vyložený pečicím papírem a na povrchu nařízneme nožem. Vložíme do trouby. Po 3 minutách stáhneme teplotu na 180 stupňů, necháme chvíli vypářit a pečeme dalších 35-40 minut. Po vytažení z trouby necháme chléb vystydnout na mřížce ( to fakt doporučuju, když se nechá na plechu, zapaří se). Nejlepší je chléb hned první den po vychladnutí.
Já mám ošatku, ale vím, že někdo peče chleba v zapékací míse.
Předchozí