Přidat odpověď
Můj brácha ráčkuje furt, ale taky jenom tak trochu... Né jako Havel. Ale je slyšet, že to R není 100%. Ale on v dětství neuměl správně skoro žádné písmenko, tak mu zůstalo jenom to R nedokonalé.
Jinak já mám ráda jakékoli nářečí z republiky, baví mě to poslouchat. I používat. Mám ráda i místní výrazy, i místní koncovky a tak. Myslím, že pestrost řeči u nás je moc hezká a je mi líto, že to postupně ubývá. Dokonce ani ta pražština mi nevadí.
Osobně mluvím dobrou češtinou, protože jsem se tolikrát stěhovala, že ve mě nic nezanechalo trvalý dojem.
Jediné nářečí z republiky, které nesnesu, je (já tomu říkám) litoměřština... (oblast od Neratovic nahoru...). To nesnesu. To jsem schopná si i ve vlaku třeba odsednout, když si tam tím ženské povídají...
Z mužovy řeči nesnáším přízvuk (nářečí) právě té oblasti, kde žije (kde žijeme, když jsme u něj). On naštěstí mluví také naprosto korektně (svým jazykem), ale to, co slýchám od jiných třeba v sámošce a tak, tak mi rve uši... Vždycky mu říkám, že kdyby tak mluvil i on, tak bych s ním nebyla. Ale je pravda, že jak jdou roky tak mi to vadí míň a míň a míň...
Ale jistě v televizi by měli mluvit pěknou češtinou. Moderátoři (čtených) zpráv ale mají opravdu specifický styl intonace, občas mi to přijde až legrační - si říkám, že se to snad učí od stejného lektora... V živých rozhovorech to tak okaté není, ale všichni, co čtou z té čtečky, mluví stejně, mám pocit.
Předchozí