babi, to jsou špeky
Vystydlej guláš je vystydlé teplé jído. Nebyl zamýšlen, aby vystydl, ale nějakým nedopatřením se stalo, strávníci se kdesi courali... :)
Aby to byla studená kuchyně, tak by se to sice předem uvařilo, ale pak by se to vychladilo a obvykle nějak doupravilo tak, aby to bylo ke studené konzumci určené schválně a aby to ke studené konzumaci bylo bezpečné.
Pro příklad, aby to bylo něco trochu podobného guláši... tak třeba vývar je obvykle teplá kuchyně. Ale někdy se podává třeba chlazený telecí vývar s citronem a brandy. A ten se jí studený schválně. A pro tu studenou kuchyni se trochu upravuje, sebere se z něj tuk, protože ten by vychladlý byl nedobrý, a zároveň se tam přidá ten citron, protože takový vychladlý vývar je Pasteurova živná mikrobiální půda, tak se nízkým pH abraňuje, aby se tam něco nemnožilo.
Jiná varianta studené kuchyně z vývaru je třeba aspik či silvestrovský vepřový sulc. A právě z výše uvedených důvodů se jak aspik, tak sulc okyselují. Jinak by mohly taky rovnou na petrišku :)
No a s tím celkově souvisí třeba to, proč v Anglii se mohly tradičně jíst studené nadívané masové koláče, zatmco v Řecku ne :) AMsovej koláč, to máš trochu jako studenej guláš :D