| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

babi, dej si sulc 😁

"Musím mít teplé jídlo" má řadu příčin, které jsou v různé míře ovlivnitelné či neovlivnitelné. A podle příčiny se to vztahuje i k různým definicím "teplého jídla", jak jsem psala výš.

První skupinou jsou důvody sociokulturní. Od návyku na tradiční jídlo, spojování si vzpomínek s comfort food.. po to, že teplé jídlo sdružuje - daleko častěji se konzumuje třeba s rodinou u jednoho stolu, čistě rechnicky to k tomu směřuje, aby nevystydlo. To souvisí spíš s tou definicí gastronomickou a i topinka či guláš teploty 30 st. tu může být vnímaný jako teplý.

Definice vztahující se k teplotě jídla jako takové (nad 37, obvykke podstatně víc) se týkají spíš jiné důvody.

Takivou skupinou jsou důvody senzorické - jídlo vyšši teploty mnohem výrazněji chutná a voní. Souvisí to s těkavostí, rozpustností v tucích atd., ve výsledku je to tak, že jídla se stejným obsahem treba cukru či soli nám chutnají slaněji a sladšeji teplá, proto konzumace teplého jídla vystačí s menším množstvím ochucovadel. Proto nejvíc cukru je ve zmrzlině, má-li chutnat stejně sladce jako dort nebo lívanec :)

Další kapitola jsou zdravotní důvody. A těch je rada a můzou se i různě kombinovat. (některé se týkají i mě :) ) Např. spousta alergenů se mění teplem, takže tepelná uprava umozní je jíst. Pak různé degradační změny, které probíhají v jídle, které po uvaření chladne a pak se jí až studené. Např. nárůst obsahu aminů, včetně histaminu, který dělá lidem s HIT problém. Nebo třeba nárůst obsahu dusičnanů (třeba v chladnoucím špenátu - proto se traduje, že se špenát nemá ohřívat, ve skutečnosti se nemá nechat vychladnout).
Nebo např. problémy s motilitou zaživacího traktu, kdy některé teploty či konzistence můžou rozhazovat peristaltiku a být tim nepříjemne. Nebo treba (ne úplně objasněná) nesnášenlivist některých teplot ci konzistencí u lidí s autistickými rysy, s ADHD a dalšími...
A pak treba ta už zmiňovaná mikrobiologická bezpečnost jídla čerstvě "dezinfikovaného" zahřátím pro lidi s nějakou formou zranitelnosti v tomkle směru. Může se to i různě kombinovat, ta vyšší mikrobiální zátěž zároveň štěpí bílkoviny za vzniku zmíněných aminů a tak.


Lidé, kteří "musí mít teplé" obvykle vědí, který důvod je kbtomu vede, a tak se jim i liší defonice toho teplého jídla. Problem s motilitou může řešit zahřátí sousta studeného sendviče se sýrem a mrkvi douskem teplého čaje. Alergikovi na sytlrovou mrkev to nepomůže, ale může pak tu vařenou mrkev sníst i vychladlou. Kdo chce cítit výraznost tekouciho horkého sýra, ten nedocení studený sýr, ani vychladlý po predchozím roztečení, a chce sendvič čerstvě zapečený... a tak dál :)

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.