babička i dědeček byli mistři kuchyně... babička byla ze statku, takže ovládala takovou tu "lepší" stravu - máslo, mléko, smetana, maso, cukr... dědeček byl z chudých poměrů a tak dokázal vytvořit božskou manu z ničeho, masíčko se vzalo kde bylo - tedy mimo jiné ježčí guláš
na dovolených chytal ryby a pak je pekl na pánvi - nejlepší
taky dělal domácí klobásy, udil maso, chovali králíky, takže králík na tisíc způsobů, ale vždy skvělý... nezapomenutelné jsou pro mne dědečkovy kynuté buchty, babiččiny palačinky, bochánky... taky dělala babička škubánky (z bramborové kaše s moukou), ve škole bývaly s mákem cukrem a máslem, ale babička ještě to "těsto" opékala na másle a jedlo se to pak buď na sladko se skořicí nebo na slano se špenátem... a někdy do toho přidala vysmaženou anglickou a pak tomu říkala krokety - mňam...
taky babička dělávala plíčky na smetaně, to jsem milovala
spoustu z jejích jídel vůbec nedělám - něco by rodina nejedla, něco prostě neumím, nemám tu trpělivost...
od maminky jsem milovala krupicovou kaši a rýžový nákyp - ani jedno nikdo doma nejí, takže jsem to nejedla už ani nepamatuju...