Ve hře je i úplné zrušení možnosti odkladu. „Pokud by se tak stalo, je potřeba, aby se určitě více zefektivnila příprava předškoláčků a více rozvolnilo učivo v první a druhé třídě,“ říká k tomu psycholožka Jarolímková.takže sice zrušíme odklady, ale zato učivo z první a druhé třídy roztaháme do vyšších ročníků, aby ho stíhali i ti, kteří by zasloužili odklad, protože potřebují ještě trochu "dozrát". jak dlouho pak bude trvat, než dojde k zavedení i desáté třídy, aby se na druhém stupni krom druhostupňového učiva stihlo probrat a procvičit i to, co se na prvním stupni díky rozvolnění nestihlo?
já ti nevím. jedno z mých třech dětí odklad mělo. základku končilo o celé čtyři měsíce starší, než jeho sourozenec, který odklad neměl. když tak čtu diskuze o odkladech, tak mám občas pocit, že bych se snad kvůli těm čtyřem měsícům měla hroutit, jak jsem mu doživotně zkazila život, protože na střední už je přestárlý a taky že kvůli mně stát přichází o jeho daně... ale popravdě, mně je obojí fuk. spíš mi přijde divné, že těch pár měsíců z života člověka někomu stojí za to věčné lamentování, jaká jsou ty odklady hrůza.