Přidat odpověď
Asi jsem ztratila přehled ve střídání zahřívání a chlazení :)
Omáčka s mletým masem - myšleno boloňská? Tj. s rajčaty?
Z mrazáku se botulotoxinem neotráví, C.botulinum v mrazáku neroste. Navíc pokud to byla boloňská (proto se na to výše ptám), ka rajčata jsou natolik výrazně kyselá, ženízké pH významně brzdí růst C.botulinum i mimo mrazák. Takže botulotoxinu bych se nebála.
Ale pochopila jsem to tak, žes to vyndala, trochu v mikrovlnce ohřála, nandala do krabiček a zas strčila do lednice a zítra by se to zas mělo ohřívat. Tak to už mi blbý přijde, ne kvůli botulinu, ale kvůli jiným bakteriím, v tomhle případě např. listerii, campylobacter a takový tyhle věci, který v dobrý kondici přežívají mrazáku - to částečné přihřátí a pomalé ochlazení jen lednicí je dobrý prostředí pro růst kdečeho. Takže to bych v téhle podobě nejedla jen ohřáté. Leda skutečně převařené aspoň tak 5 minut, aby to případně pochcípalo.
Jestli jsem to pochopila blbě, jen to bylo zmrzlé vyndané a rozdělené do krabiček do lednice, tak bych se toho zítra při ohřívání nebála vůbec :)
Jinak teda převařování jídla z mrazáku - jak co, jak komu. V mrazáku výborně přežívá právě zmíněná listerie, která je nebezpečná pro imunitně oslabené a pro těhotné, takže těm bych nic nepřevařeného nedala (viz několik úmrtí na listerii ze zmrazené kukuřice v roce 2018). U kupovaných jídel je to jiný, ta by měla být připravovaná ve speciálních podmínkách a hlavně pak šokově zmrazovaná, což doma nejde docílit. Navíc mívají často i konzervanty, které bakterie blokují.
Předchozí