Přidat odpověď
Huso,
přesně... já bych ještě ráda dodala, že vegetariánství se dobře provozuje v Evropě a těch pár místech, které jsou příznivé pro pěstování rostlin. Většina souše tomu ale příznivá není - buď je tam sucho (pouště, stepi a prérie), nebo moc zima (Sibiř, Kanada), nebo je to nepříznivý terén (hory), často kombinace výše jmenovaného.
To jsou prostory, kde vegetarián nemá šanci - trávy se nenažere, nic rozumnějšího nevypěstuje (nebo vypěstuje za velkých obštrukcí - jako je třeba zavlažování a potažmo zasolování půdy, případně mu vítr zoranou půdu odnese - známy "dust bowl" v který se proměnila Oklahoma před cca sto lety) a/nebo do toho třeba žije v oblasti s vegetačním obdobím pod 90 dní... tohle jsou místa, kde holt lidi jedí tu trávu propasírovanou přes nějakého toho býložravce (Mongolsko).
V USA teď dělali výzkumy a přišli na to, že na diverzitu prérií je stádo krav naprosto super (a ještě lepší, pokud jsou to bizoni). Lepší než intenzivní zemědělení, orání, atd... (ono je dobré si uvědomit, že takové pole je monokultura, že se vyvraždí všechny ostatní rostliny - a všeliká zvířata - od pavouků, ještěrek, přes myši a zajíce, až po ty koloušky rozsekané kombajny).
Ale samozřejmě bych ráda viděla humánní zabíjení zvířat - a s tím i spojenou určitou úctu k tomu zničenému životu - aby se spotřebovalo "všechno" - kůže, kopyta, kosti - aby to bylo smysluplně a rozumně využité. Takže mě ještě navíc iritují lidi, kteří "jedí jen kuřecí prsa" a tak...
Předchozí