Přidat odpověď
Okolíku, tak stačí ,aby byla podzimní dítě, šla do školy ve skoro sedmi... mohla mít odklad kvůli komplikované rodinné situaci... a těch 13 let podle mě problém je. V osmnácti jsou z právního hlediska dospělí, ale ještě rok dřepí v SŠ... můžou volit, jezdit autem, pít alkohol - ale přitom chodí do školy? Mě to přijde docela na hlavu.
Pitunie,
a nejde nějak oddělit ten pokoj s jedenáctiletou sestrou? Přijde mi, že ona seká kolem sebe, aby byla braná jako dospělá, přitom různé okolnosti jí tlačí do role dítěte... S ložnicí - třeba, nemohla by starší mít nějaký svůj koutek v obýváku, kde by mohla být vzhůru ještě po večerce mladší? Ale opravdu jí to odprezentovat - tady bude tvoje křeslo, tvůj stolek, případně to i nějak opticky oddělit... případně skříň / šatník v chodbě (aby se mohla oblékat a vybírat oblečení mimo ložnici atd.? Ale opravdu to s ní probrat - že chápeš, že se jí ložnice s malou sestrou nezamlouvá, ale co by si tak REALISTICKÉHO představovala jako řešení. Podobně s šatama a autoškolou - realisticky rodina má tolik a tolik peněz v rozpočtu, na šaty může dostat xy peněz, zbytek si musí vydělat. Ale i bych jí pomohla s hledáním brigády - pomohla jí sestavit CV (pokud o to bude stát), pomohla najít brigády - hlavně kde třeba hledat - které inzerce atd. - a pokkud budeš o nějaké brigádě vědět, tak jí to předhodit (a nechat na ní, jestli se tam přihlásí). Zkusit zavést komunikaci na dospělé úrovni, ptát se jí na názory a na to, jak si věci představuje - když to ona bude muset verbalizovat, tak jí třeba dojde, že ne všechno je realizovatelné...
Předchozí