já si dovolím obnovit tohle staré téma...starší dcera se předloni nedostala na gympl (podcenili jsme přijímačky, na testy se začala učit až v únoru
Ale jinak jedničkářka s jednou dvojkou, snaživá.
Ve výběru po devítce má dva gymply a jednu záhranou střední (tam ji vezmou určitě dle počtu min bodů by se pohybovala mezi prvními přijatými)
Ale ty dva gymply - jeden je Arabská, protože prý otvírají 4 třídy tak by se dalo dostat. Zároveň já to vždycky považovala za docela náročný gympl - ale ok, a 4 paralelky je taky mazec. Druhý gympl je soutkomý, malá škola, jedna třída o 25 žácích, velmi dobré, individuální přístup, komunita úžasná, přátelí se tam napříč ročníky, slovní hodnocení a možnost fokusu na to co dělat chce, např. prohloubení v jazycích, apod. Když si chci udělat certifikát CAE z AJ, udělám. A některé předměty může trochu upustit, aniž by za to byla trestána trojkami. Úspěšnost při přijímání na VŠ mají dobrou, kdo tam je vysloveně studijní dříč, sepíše si plán šk roku, smart cíle a jede. V několika předmětech, ve všech nebo tak. Hodně se jim tam věnují, i osobnostně, pracuje se tam trochu vysokoškolským způsobem. Tady máš téma a v pololetí mi prezentuj výsledky a odevzdej práci, mají konzultace, semináře, kolokvia a tak..
A já nevím. Já vystudovala střední odbornou školu, soukromou, která byla malá. Milovala jsem to tam a dodnes na tu komunitu vzpomínám, mám odtamtud hodně přátel. Takže potud toto.
Ale to byla odborná škola a nebyla v Praze. Co se gymplů týče, neznám jak to tam chodí a zda by to dceři vyhovovalo. Ten soukromý by jí vyhovoval asi určitě, i na medicinu se z něj dostat dá, měla by tam prostor, ale nedriluje se tam, nelpí se tam na kravinách, tak by asi pak medicína nebo práva byl pro ni šok? Nevím. Ale zas proč by se musela dřít Husity, když by nemusela a místo toho by se mohla zaměřit na předměty, v nichž se chce zdokonalovat.
Na druhou stranu - třeba mám z běžných pražských gymplů zbytečný strach... Znám jen ty případy, jak se děti na gymplech hroutili, nedávali to, je to trochu strašidelné.
Samozřejměbychom rádi i ušetřili :D jenže prostě nevíme, zda tu arab dávat na první místo...kdyby napsala testy dobře, dostala by se a musela by tam jít, a my nevíme. DOD nám moc neřekl. Chodba, okna, třídy, studenti že prý v pohodě...
dcera neví s tím pořadím, lbí se jí obě školy a neví co dát 1 a co 2...