| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Cimbur, máme rostoucí dluhy = nejsme na tom hospodářsky tak, abychom mohli mít robustní stát.

Možná tě potěší zřejmě na tom nejsou tak ani jakékoliv západní země, jen mají zatím menší dluhy a vyšší příjmy.

Co to imho znamená: Demokracie a funkční sociálně-tržní stát je drahý a to znamená, že to někdo musí zaplatit v daních. Chudí už víc nevyberou, tak je na výběr střední třída a bohatí. Bohatí tomu dokáží zabránit od daňových rájů po přímé výhrůžky, arbitráže atd. Tak zbývá ta střední vrstva. A z ní hlavně zaměstnanci, kteří nejméně snadno ze zdanění utečou.

A funguje tu v nesvorné sobecké společnosti NIMBY efekt:
"Proč by se mělo přidat na školství, když já jsem to staré zvládl a stejně by to šlo jen na ci..., ukrajince, debily, ..."
"Stavět nebudu, bydlím ve městě, stavební úřady mne nezajímají."
"Jsem zdravý jak řípa, ať ti nemocní platí sami, nebo zdechnou."
"Kdo je chudý, ten je líný."
"My děti nemáme a jezdíme si po světě. Když někdo děti chce, tak ať si je pořídí, ale platí je ze svého. Já mám čivavu a taky mi nikdo neplatí veterináře."
"Hřiště, ne chceme park pro důchodce." - "Důchoďák ne, nechceme aby se děti musely na ty lidi koukat."
"Co je mi do CO2, ať se v Africe upečou nebo chcípnou..."
"Hlavně nepodporovat napadeného. Rusko je nebezpečné a musíme se s ním smířit. Ukrajina je odepsaná. Koukněte na Orbána, možná kus Ukrajiny i dostane... A levnější plyn... Já rozhodně už bojovat nepůjdu, běžte vy, když chcete."

(Připomíná to starý vtip, jak politici přidají peníze věznici a ne škole na vybavení... Do školy už chodit nebudem...)

Vedle toho na to měly vliv další mechanismy:
- Sociální stát na dluh, nikoli z daní (kromě Severu a částečně Německa)
- Ochota bohatých státům půjčovat, pokud nehrozí jejich defaulty. Protože stát skoro vždy splatí. Když najdou jinou příležitost, nebo mají strach, tak peníze stáhnou a uloží je jinam. A úroky rapidně narostou.
- Snadné útěky bohatých a korporací před zdaněním do daňových rájů. Včetně špinavých peněz. Jedním z nich je paradoxně i ČR, v oblasti nemovitostí. Nízké daně z nemovitostí a reálně nedostatečná kontrola původu prostředků. Říká se, že se tu tolik nestřílí, protože jsme neutrální území mafií, kde operují jejich pokladníci.
- Neochota levice nastavit hranice sociálních systémů. To se dá dělat různě: Buď individualisticky - necháte ty lidi umřít, nebo kolektivisticky - seversky - přinutíte je s tím něco dělat. Pomůžete jim, ale brzy jim odeberete děti, vyženete je z ulic do center, kde jedině nezmrznou apod.
- Což platí i pro meze imigrace.

Jádrem je ale ta svornost. To že lidé jsou připravení a naučení být vzájemně solidární i systémově (přes stát a obce). A že naopak, kdo to zneužívá, zvláště z politiků, úředníků a bohatých, půjde bručet.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.