Do historie tedy:
- můj děda s babičkou zpočátku zřejmě dělili práci dost na chlapskou a ženskou, což s barákem a hospodářstvím, včetně polí, bylo asi přirozené + měli 3 dcery a celkem dlouho žila i prababička, takže ženských bylo v domě i 5 a chlap jediný, takže klasika - děda oral pole a ženský vařily... Na stará kolena, když babička utrpěla mrtvici, tak se děda (asi chtě nechtě) naučil i postarat se o domácnost, včetně vaření, výroby domácího kozího sýra z vlastnoručně nadojeného kozího mléka a tak. Bylo to teda takové chlapské + už byl i on starý, takže jsme se tam střídali na víkendy a udělali ty velké práce (dcery i vnoučata), třeba mytí oken, pořádný úklid.
- tátu jsme dlouhodobě neměli, takže přímo jsem žádné rozdělení na chlapské a ženské povinnosti neviděla. Jako děti jsme prostě mámě pomáhali.
- osobně jsem měla štěstí na chlapy, kromě toho prvního, který byl z domova "rozmazlený jedináček" bez jakýchkoli povinností... Ten byl stylem -doma byl už 2 hodiny, já přišla z práce později a on se mě zeptal: "Máme chleba?" A já na to - "Nevím, koupil jsi ho?" To byla "výchova k domácnosti" - podobných věcí byla spousta...
- současný chlap plně domácnost zvládá, pořádnější je víc, než já...
- velký syn, byť bez povinností v dětství, vlastní byt zvládá vést taky
- malý syn také nemá zcela pravidelné povinnosti, ale má úkoly - vynést tašky z auta, vybalit nákup (to dělá automaticky), třídí ponožky a spodní prádlo (prostě nežehlící věci), uklízí si vlastní pokoj a při velkém úklidu kmitá stejně, jako já (tj. zatímco já myju koupelny, tak on rovná boty na verandě, já utírám prach, on utírá kliky a vypínače .., já uklízím kuchyň, on vynese tříděný odpad a tak), taky třídí prošlé suroviny (já už na ta písmenka kolikrát nevidím) - velký úklid děláme stylem - teď se uklízí, čím dřív to máme, tím líp - skončí svoji činnost, přijde si pro další práci... končíme obvykle oba stejně, někdy on dřív a já mu řeknu, už dobrý, já už si to dodělám... Rozhodně ví, co úklid zahrnuje a nežije v představě, že se to udělá samo... Už myl i okna - ty umyješ, já za tebou vyleštím...
Ani jeden z chlapů tedy nežehlí, to je výlučně moje parketa.
Chlapa "nemakačenka" kolem domácnosti nebo baráku neznám, asi jsem takového nikdy neviděla. Ale my jsme široko-daleko vesničtí a barákoví, takže i když chlap nemyje nádobí, tak se nefláká, protože třeba seká trávu, natírá pergolu nebo vyorává brambory