| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Do historie tedy:

- můj děda s babičkou zpočátku zřejmě dělili práci dost na chlapskou a ženskou, což s barákem a hospodářstvím, včetně polí, bylo asi přirozené + měli 3 dcery a celkem dlouho žila i prababička, takže ženských bylo v domě i 5 a chlap jediný, takže klasika - děda oral pole a ženský vařily... Na stará kolena, když babička utrpěla mrtvici, tak se děda (asi chtě nechtě) naučil i postarat se o domácnost, včetně vaření, výroby domácího kozího sýra z vlastnoručně nadojeného kozího mléka a tak. Bylo to teda takové chlapské + už byl i on starý, takže jsme se tam střídali na víkendy a udělali ty velké práce (dcery i vnoučata), třeba mytí oken, pořádný úklid.

- tátu jsme dlouhodobě neměli, takže přímo jsem žádné rozdělení na chlapské a ženské povinnosti neviděla. Jako děti jsme prostě mámě pomáhali.

- osobně jsem měla štěstí na chlapy, kromě toho prvního, který byl z domova "rozmazlený jedináček" bez jakýchkoli povinností... Ten byl stylem -doma byl už 2 hodiny, já přišla z práce později a on se mě zeptal: "Máme chleba?" A já na to - "Nevím, koupil jsi ho?" To byla "výchova k domácnosti" - podobných věcí byla spousta...

- současný chlap plně domácnost zvládá, pořádnější je víc, než já...
- velký syn, byť bez povinností v dětství, vlastní byt zvládá vést taky
- malý syn také nemá zcela pravidelné povinnosti, ale má úkoly - vynést tašky z auta, vybalit nákup (to dělá automaticky), třídí ponožky a spodní prádlo (prostě nežehlící věci), uklízí si vlastní pokoj a při velkém úklidu kmitá stejně, jako já (tj. zatímco já myju koupelny, tak on rovná boty na verandě, já utírám prach, on utírá kliky a vypínače .., já uklízím kuchyň, on vynese tříděný odpad a tak), taky třídí prošlé suroviny (já už na ta písmenka kolikrát nevidím) - velký úklid děláme stylem - teď se uklízí, čím dřív to máme, tím líp - skončí svoji činnost, přijde si pro další práci... končíme obvykle oba stejně, někdy on dřív a já mu řeknu, už dobrý, já už si to dodělám... Rozhodně ví, co úklid zahrnuje a nežije v představě, že se to udělá samo... Už myl i okna - ty umyješ, já za tebou vyleštím...

Ani jeden z chlapů tedy nežehlí, to je výlučně moje parketa.

Chlapa "nemakačenka" kolem domácnosti nebo baráku neznám, asi jsem takového nikdy neviděla. Ale my jsme široko-daleko vesničtí a barákoví, takže i když chlap nemyje nádobí, tak se nefláká, protože třeba seká trávu, natírá pergolu nebo vyorává brambory ~t~

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-6= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.