Přidat odpověď
Grilli,
melatonin funguje jen na lidi, kteří ho mají nedostatek. Kamarád by bez něj nespal, mě nepomáhá (ale u kamaráda má stejný problém i jeho otec, je to zřejmě dědičné).
Nicméně mě napadá vitamín D. V Česku má většina lidí deficit, zvlášť v téhle části roku. Testovala tě dr. na toto? Vitamín D3 se musí brát pravidelně, trvá poměrně dlouho, než to naskočí - není to, že si zobneš piluli a je ti dobře, spíš tak za dva tři týdny si uvědomíš, že je to lepší. Pokud nechceš přímo déčko, tak rybím tukem nezkazíš už vůbec nic. (leda, že bys, jako já, měla problém s tvorbou D3 - moje tělo neumí předělat D2 na D3, takže se můžu cpát rybama a sedět u moře na slunci - a stejně budu mít nedostatek).
Dále - nevím, v jaké věkové kategorii jsi, ale pokud kolem padesátky, můžeš zkusit Estroven - německé bylinky na přechodové obtíže. Přijde mi, že mi poměrně zásadně zvedá "energetickou hladinu".
Když máš možnost (víkend?), jdi si odpoledne na 20 - 40 minut lehnout. Ani nemusíš spát, ale prostě dát si tu "siestu". Já si někdy čtu, někdy dělám Duolingo, někdy fakt usnu - ale být v posteli, v leže, se staženýma žaluziema mi pomůže, abych po zbytek odpoledne / večera fungovala.
Předchozí