| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Zrovna děláme rodokmeny do školy, tak mám přehled.~:-D
V mojí rodině byly snad všechny ženy v domácnosti, ale v reálu makaly na rodinném statku, většinou maličkém bez zaměstnanců, uživil jen rodinu. Takže práce dost.
V manželově rodině to samé, ale bylo více větších statků a měli i pomocníky, většinou sezonní.
Neprovdané ženy byly často někde ve službě, z mé strany na místním zámku a od manžela také sloužily, ale většinou v Praze. Když se vdaly, odešly ke svému manželovi a do práce jako takové už nešly.

Za mě to měly těžší než já nebo třeba moje mamka. Navíc z mé strany měly často poslední dítě na prahu padesátky, takže celý život těhotné a kolem dětí, do toho statek, válka, komunisti.
Třeba moje prababička se vdala hodně mladá, první dítě v šestnácti a za rok další, dva kluci, pak přišla válka a praděda už se nevrátil, ona celou dobu sama s malými dětmi držela maličký statek bez zaměstnanců, za války ho udržela, ale pak přišli komunisti a i tak pár let statek za pomocí už odrostlých kluků držela, nechtěla vstoupit do JZD. Jenže kluky komunisti odeslali a babička už nestíhala. Nakonec jí byl zabavený dobytek, ona zaměstnaná a brzy po té umřela.
A takových historek je v mé i v manželově rodině dost, díky rodokmenu jsem si jich dost připomněla.

Takže určitě to mám jednodušší já.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.