Přidat odpověď
kastovní systém dřív bylo něco tak jiného, že se to asi nedá vůbec srovnávat.
To by se tahle diskuze vubec nemohla vést...
Tehdejší služky by ti neřekly, že se mají hůř, protože nemají netflix a sušičku, ale že se mají stokrát líp než jejich babičky a prababičky, protože umí číst a mají valchu.
Psala jsem to z hlediska dnešních požadavků na samostatnost, účast ve volbách... vždyť to je přece taky nonsens. Služce bylo zcela jedno, koho může volit a tato diskuze se přirozeně začala ubírat střední třídou, reagovala jsem hlavně na : "nemoct si rozhodnout, koho si chceš vzít" (což samo o sobě zas tak pravda nebyla ani u těch bohatších, a u těch nejbohatších, tam je to problém dodnes). Brutální kastovní systém je vroubek dokonce ještě 30. let 20. století a slavné a krásné éry Mandlové. Číšník, to byl v podstatě nikdo. Lepší restaurace? To nebyla od Kristiána jen taková zábavná libůstka, to byla doslova rebelie a ti, kdyby zjistili, že dělá u okýnka za přepážkou, by ho oodtamtud přímo vyhodili. To byla dobrá kritika tehdejší společnoti a popravdě, když Mandlová viděla jeho byt, v reálu by an nevěřila, že tam Kristián bydlí. (dnska si to těžko dovedeme představit, Paroubek se sveze normálně tramvají a pohoda. Nevnímáme to a to je něco, co na dnešní době vlastně miluju a obdivuju. A za co jsem vděčá Paradoxně tomu pomohla popkultura 50. a 60. let.
jenže opět měřítko..myslíš, že si zemědělka na vsi nedopřála luxus? Jasněže jo. Třeba svatý obrázek z pouti, babiččka od Barunky minci pruského krále...apod.
Třeba na té Němcový Babičce je dobře vidět jak ty nízký vrstvy taky nebyly černobílý a nebyli chudáci. Bylo dost rodin pradlen, kočích u zámku, nebo mlynářů a pamatujete z filmu, jk se snažili dosít "zámecké honoraci". Děti boty a punčochy a Barunka do školy do Vídně. Zatímco děti myslivce,jak kradli ty pečený veverky, chodily otrhaný, to jo, ale zase - spokojený, a teda ve výměně manželek vidím i dost rodin, které si od té doby tolik nepolepšily (dluhy, hygiena:))))) ) nezdá se vám?:))) To mi přijde fakt jako ostuda. Když máme všichni teplou vodu, apod.
no pak jsou tam všechny ty služky, Kristla z hospody...špatně se neměly, když byl grunt. Jen nikdy neviděli třeba klavír, jasně.
Vím, že se pozice služky může zdát někomu "zabití života", ale to byla zrovna dobře placená práce, lepší než být u sedláků.
Vychovatelky, to byla taky posamělá práce, ale pro osamělé ženy, že. A právě svatba jim mohla zajistit, že pracovat pak nemusely. Dnešní ženy musejí pracovat ať se vdají, nebo ne (tedy někdy nemusejí ale jsou to výjimky)
Máme nesrovnatelně vyšší nároky než lidé kdysi, a to je asi ta největší nevýhoda.
A vzhledem k tomu, že pokrok jde kupředu, nikdo v žádné době nelitoval, že se nenarodil o sto let dřív, že to bylo lepší. Vždycky jsme měli, máme a budeme mít pocit, že se teď máme líp, ale ta historie se někdy dost zkresluje až na "středověké" primitivismy, trochu nespravedlivě.
Takže vlastně diskuze neoddiskutovatelná...
Předchozí