Přidat odpověď
neznámá, špatně jsem to napsala. neobhajuji praktiky promoření. spíš jsem měla v hlavě tu koncentraci živočišné "výroby" a negativa s tím spojená. propojenost dopravou, přesuny krmiv, lidí. dnes prostě velmi snadno člověk z Maďarska dojede do chovu na Slovensku, jak se údajně stalo. nebo se s jednou šarží krmiva dostane něco závadného na víc míst, velkou rychlostí. nebo si někdo dojede pro opuštěnou kočku.
osobně doufám, že vymezení ochranných pásem v kombinaci se zákazem převozů vnímavých zvířat a minimalizací přesunů pracovníků, techniky aj. zafunguje. alespoň tedy co jsem četla o průběhu té epidemie v Británii, tak tam se to "rozjelo" tak, že se jednak infikovaná prasata dostala na jatka, odtud byl virus roznesen lidmi, ale druhak se z té prasečí farmy dostal větrem na okolní hospodářství, odkud poslali několik ovcí na trh - na kterém se ale vystřídalo skoro 25 000 kusů zvířat. a obchodem s nimi se nákaza rozšířila po celé Británii.
protože kdybych se zaměřila na tu informaci, jak je virus odolný a že urazí 60km nad pevninou, tak bych asi nespala. beztak od půlky února nespíme kvůli modrému jazyku a teď toto :/.
Předchozí