Přidat odpověď
Já si myslím, že brzké i pozdní rodičovství člověka přizpůsobí - mladí dozrajou a starší omládnou. Jasně, že ve 20 a něco ti lidi působí vesněs jako nezralí na mateřství - ale když se to stane, tak prostě dozraješ. Já jsem byla úplné trdlo, otěhotněla jsem neplánovaně ve 23, a dozrála jsem hned, jak to bylo třeba. Trochu to funguje i opačně, prostě když máš dítě pozdě, tak tě to drží mladistvýho, takže nevidím nic špatnýho ani na jedný variantě. Lepší brzy či pozdě než nikdy. Nějaký sportování a tak, to podle mě není zrovna podstatná věc, a to já sport miluju.
Ale jsou tu dva argumenty, který mě vedou k preferenci časnýho rodičovství. Pokud se v rodině děti rodí dříve, ta rodina má prostě více generací, víc si vydržíte. U nás je to možná extrém, ale já jsem poznala všechny čtyři své prababičky, a to považuu za moc důležité. Měla jsem díky tomu těch příbuzných, kteří mě měli rádi, prostě více - kromě babiček a dědečků i prababičky a pradědečky, pratetičky ... tohle prostě je bohatství. Stejně tak, když všichni rodí jedináčky, dítě je pak ochuzeno i o bratrance a sestřenice, tety a strejdy ... já vím, že si vždycky nemusí rozumět, ale ta šance s počtem prostě roste.
Když máš dítě ve 40 a tvoje máma tě měla taky v 40 - takže tvé babičce je 80, když se narodíš, tak to prostě není nic moc.
A druhej argument je, že jste si s dítětem prostě generačně blíž, když ho máš dříve. Víc rozmíte navzájem svýmu životnímu stylu, nejsou tam až takový rozdíly.
Předchozí