No, já znám tedy jednak VŠ studenty, kteří jeli na to work and travel, ale fakt jen mezi semestry na 4 měsíce...
Pak tedy ty, co si střihli nějaký ten "erasmus", tj. paralelně studovali v cizině i v ČR.
Ty, kteří jeli pracovat do USA, to znám jen středoškoláky.
Ani jeden z nich nedělal žádnou kvalifikovanou práci - vesměs jsou to - chlapi práce na stavbách s tlupou černochů - naučí se výborně mluvit s jižanským dialektem, nebo nějaké ty restauračně-hotelové služby (hodně holky, ale i kluci). Tam často jsou i jiní migranti.
Jednoho jsem se ptala - že se musel naučit výborně angličtinu - a on mi na to - kdepak anglicky, ale srbsky umím dost dobře.

Někteří si i nějaké peníze tedy přivezli, ale většinou zas až tak moc ne.
Jedni partneři-později manželé si tedy vydělali, že si pak po návratu koupili starší domek na vesnici v jižních Čechách, ale i tak si zčásti brali hypotéku.
Tj. kvůli penězům je to blbost, kvůli angličtině taky (to už bych víc věřila na ten erasmus, kde chodíš do školy, musíš v AJ poslouchat přednášky, číst skripta a psát eseje...).
Zkušenost to jistě je, ale to je v tomhle věku v podstatě cokoli.
Faktem je, že je to dospělý člověk a ptát se tě nemusí. Ty max. opravdu můžeš ho finančně nepodpořit, ať si svoji vlastní cestu prošlape sám. Ale to, jestli půjde nebo nepůjde na VŠ, nebo jestli ji vůbec dostuduje, to už je jeho život a jeho boj.