Přidat odpověď
recepty:
Plněné rohlíčky:
Těsto:
500 g hladké mouky
280 g cukr moučka ( jde i méně)
250 g másla ( dávám heru)
1 vejce
1 vanilkový cukr
120 g mletých oříšků
Vypracujeme těsto, necháme odpočinout v lednici, plníme do nevymazaných formiček a pečeme jako medvědí pracny.
Krém:
1/2 l ( 1/3l) mléka
6 lžic ( 4 lžíce) hrubé mouky
2 lžíce rumu
trocha vanilky
V páře společně svaříme za stálého míchání, necháme zchladnout
Dále:
cca 30 dkg ( 20 dkg) másla
cukr dle chuti
1 žloutek nebo lžičky vaječného likéru
Vymícháme se zchladlou směsí a krémem plníme rohlíčky. Skladujeme v chladu.
pozn: z původního množství krému z 1/2 litru mléka mi většinou hodně krému zbylo, takže dělám menší množství.
Kořeněné ořechy:
Suroviny:
2 skleničky směsi ořechů - vlašské, lískové, para, burské, mandle.....
1 ks bílek
4 lžíce cukr krupice
1/2 lžičky soli ( opravdu)
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletý hřebíček ( nedávám)
až 2 lžičky perníkového koření
1 lžička mleté skořice
Postup:
Bílek v misce vyšleháme metličkou ( nešlehat!), postupně přidáme cukr, sůl a koření. Do hmoty nasypeme ořechy. Troubu rozehřejeme na 150 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a směs na něj rozprostřeme, aby ořechy ležely v jedné vrstvě. Každých 15 minut ořechy z trouby vyndáme a promícháme ( používám obracečku na smažení). CCa po hodině se na oříšcích vytvoří pevné krusta a je hotovo.
Předchozí