Mily Lukasi,
verim, ze si sa tak, ako vsetci Tvoji kolegovia, stretol s roznymi klientkami - rodickami a teda vies, ze sa najdu aj take, ktorym mozno osobna zodpovednost chyba, ale najdu sa aj take, ktore su velmi zodpovedne - snazia sa objektivne vyhodnotit informacie, situaciu, komunikaciu a podla toho sa co najlepsie zariadit.
Budem sa opakovat, ale mam pocit, ze prave zeny, ktore sa rozhoduju pre nejaku "porodnu alternativu", ktora v nasich zemepisnych sirkach nema zatial dostatocne zazemie odborne, legislativne a ani v povedomi sirokej verejnosti, su nadpriemerne zodpovedne a zvazovali viac ako je pred porodom bezne. Neviem si predstavit zenu, ktora si vyberie "modny" sposob porodu, ak nie je uprimne presvedcena, ze to je naozaj pre nu a dietatko to najlepsie a ma pochybnosti o svojom rozhodnuti (ak mas nejaky priklad z praxe, tak ho pre poucenie uved).
A obdobne to plati i o nasich porodnych asistentkach, ktore musie na seba preberat nielen zodpovednost za pomoc a osetrenie pri porode, ale musia ratat aj s nie prilis priaznivou reakciou kolegov a uradov... (takze tam to zvazovanie bude zrejme dost intenzivne, pretoze okrem komplikacii suvisiacich s porodom riskuju komplikacie legislativno-pravne, co je iste velmi nezavideniahodne...)
Ja budem najpravdepodobnejsie rodit v porodnici, pretoze mi vyhovuje, ze ak by sa nieco vazne dialo (skutocne dialo), tak mi budu vediet rychlo a odborne pomoct (dufam) a nie som presvedcena, ze dokazem podstupit riziko pri domacom porode (aj ked male), ze ak by som skutocne potrebovala pomoc pre dietatko al. seba, tak by sa nam v prvom rade dostalo vycitiek, ze co sme to preboha stvarali a mozno by sme mali na krku socialku a policiu...
Ale to neznamena, ze sa automaticky vzdavam vsetkeho pohodlia a individualnych nazorov a potrieb, ktore by sa asi najlahsie realizovali pri domacom porode a nerada by som sa podrobovala preventivne lekarskym zasahom len preto, ze som si zvolila nemocnicu.
Hadam tu neexistuju len extremne moznosti - bud prirodzene bez preventivnych zasahov, ale potom mimo porodnice, alebo v porodnici a potom "se vsim vsudy"?
Cenim si Tvoje nazory, ale nehladaj v "domacoporodnych" asistentkach a "alternativnych" rodickach nezodpovednost a povrchnost.
Ja sa tiez snazim zdravotnikov pochopit, ze preco robia to, co robia, ale bohuzial sa mi to nie vzdy dari, pretoze pestra zahranicna prax ukazuje, ze to naozaj ide aj inak ako sa u nas proklamuje...
Předchozí