Ahoj Lenko a ostatni!
Ja jsem rodila v Krci cisarem pro KP v kvetnu 2002, takze moje zkusenosti jsou skoro rok stare, ale snad pomuzou. O cisari se definitivne rozhodlo po prijezdu do porodnice.
1.)Muj manzel primo na sal k cisari nemohl, ale rekli mu, ze kdyby na tom hodne trval, tak ze muze stat nekde u okynka, odkud by videl. My jsme se dohodli, ze tam nepujde, tak nevim, co vsechno je odtamtud videt. Ale ono mozna neni o co stat.
Jinak predtim se mnou chvilema byl, chvilema ne. Celkem casto ho posilali na chodbu, i kdyz jsme tam byli sami a nici soukromi jsme tudiz neohrozovali. Asi jsme se meli vic branit,udajne to zabira. Tak se na to pripravte.
2.) Rodila jsem v celkove narkoze, takze si toho az tak moc nepamatuju. Doporucuju zjistit si, jak je to s epiduralem a kdy se o nej musi pozadat. Ja jsem si myslela, ze mi doktor rekne jake jsou moznosti a pripadne doporuci, to co on si mysli, ze je pro me nejlepsi. Ale automaticky jsem dostala celkovou narkozu, jako asi kazda jina. Nevim, co je lepsi, ale videt miminko hned po narozeni je urcite fajn, takze to nepodcenujte.
3.)Janicku manzelovi ukazali a nechali nejakou dobu pochovat(manzel to odhaduje asi na pul hodiny, ale je to bez zaruky), ale ke koupani a vazeni ho nezavolali, nevim proc. Urcite bylo fajn, ze ji mohl aspon pochovat.
4.) Na JIP se zustava asi podle zdravotniho stavu a mozna i podle toho, jak ji potrebujou uvolnit. Ja jsem sla na sestinedeli asi po dvanacti hodinach. Jinak ostatní, co vim,sli o den dyl.
Navstevy tam povolene nejsou. Manzela nechali se mnou chilku mluvit na chodbe, udajne jsem prokazatelne reagovala, ale ja o tom nevim. Nastesti se mu podarilo prodrat se ke dverim JIP a zakricet na me pro jistotu jeste jednou, ze mame zdravou krasnou holcicku a stihl to akorat v okamziku, kdy jsem se probirala. Pak ho nejak vytlacili ven, coz jsem nesla velice tezce, ale aspon jsem vedela, ze je vsechno v poradku, coz me uklidnilo a pomohlo prekonat ty nejhorsi bolesti. Jinak sestry na JIP byli fajn, aspon ty, se kteryma jsem prisla do styku.
5.) Na kojeni nosili miminka cca. po 4 hodinach. Ve 4,8,12, 16, 24. Takze miminko uvidite zhruba v techhle hodinach (spis trochu pozdejc) az se proberete, ale u me to první, co bylo hodne kratce po prijezdu na JIP vynechali. Tatkovi rekli, ze mu Janicku ukazou kdykoliv a byla to pravda, nedelali zadny problemy, když prisel a chtel ji videt, tak mu ji ukazali. Nevim, jak by to bylo, kdyby se zrovna trefil do vizity, ale to je pochopitelny.
6.) Na standartni sestinedeli navstevy na pokoj nesmi, to asi vite. Na nadstandart muzou kdykoliv. Doporucuju rvat se o nadstandart, protoze jinak manzela hned tak neuvidite.
Pro me byl dost velky problem prejit do navstevni mistnosti, i den pred propustenim. A hlavne mi delalo dost velky problemy tam nejak prezit ( bylo mi hodne mdlo a ta mistnost je nejspis nevetratelna).
7. ) Miminko jsem na pokoj dostala 3. den, spolubydlici(taky po cisari) 4. den s oduvodnenim, ze tam tech miminek maji moc a nestihaj. Tak nevim, jestli je to jediny kriterium, podle kteryho ty miminka prinasi. Ja jsem se sice tesila na to, az budu mit miminko u sebe, ale rozhodne jsem se na to necitila, protoze jsem mela problemy vstat z postele sama, natoz s miminkem v naruci.Obema nam ten den vecer pekne otekla jizva a pekne to bolelo, nemohli jsme doslapnout na nohu apod., takze jsme se shodli, ze nam je dali moc brzo. Tak nevim. Spolubydlici rikala, ze v Podoli dostaly miminka az sestej den a to jeste meli zakaz koupat (to bylo myslim pred sesti lety, takze uz to nejspis neplati). Osobne bych uvitala, kdyby se miminka davali podle dohody s maminkou, jak se citi apod. Udajne casto miminko nechtej mamince dat, protoze jsou presvedceni, ze si musi odpocinout, prestoze maminka je jineho nazoru. A ja bych zas naopak klidne den, dva pockala. Ale asi taky zalezi na tom, kdo ma zrovna sluzbu. Zkratka sestry nemaj na starosti jenom Vas a navsteva, ktera by Vam aspon chvilku pomohla na pokoj nesmi.
8.) Po cisari se prvni den muze jen pit a dalsi dva dny se dostavaji nejaky zredeny kase apod., coz je peknej „blivajz“, jakoze i normalni strava v Krci je dost hrozna. Doporucuju vzit si s sebou do tasky nejaky jourty a presnidavky a vubec neco kalorickyho, abyste nasbiraly energii na to az se budete starat o detatko. Prece jenom, kdyz je clovek najedenej, tak se aspon ta hlava tolik nemota. Ale radsi se zeptejte doktoru, ono nejspis to hladoveni ma nejakej duvod a treba se opravdu nevyplati to zanedbat.
9.) Domu me pustili 7. den ne 6. jak se vsude uvadi, ale mozna to bylo tim, ze jsem porodila ve 23:02.
10.) Co se tyka kojeni, ja jsem celkove moc spokojena nebyla, ale kdyz tady ctu vsechny ty nadseny prispevky, tak nevim, jestli neni chyba ve mne. Byla jsem dost problemovej pripad.
11.) Po cisari se vstava tak, ze se musite otocit na bok co nejblize ke kraji postele celem ven a pak soucasne se vzpirate na ruce a sundavate nohy ven z postele, tim se posadite a pak musite kus seskocit, protoze jsou postele vysoky. Nezkousejte si sedat klasicky z lehu na zadech. Oni to normalne uci, ale na me asi nejak zapomeli, tak kdyby to tak bylo i u Vas, tak at vite, jak na to. Docela by mozna byla dobra stolicka (jako mezistupen – mne to s ni slo mnohem lip), protože, jak uz jsem rekla, postele jsou vysoky a po cisari se skace opravdu spatne, ale to uz by musel clovek tahat do porodnice opravdu vsechno. My jsme tam na pokoji jednu měli(kvuli kojeni), ale jelikoz jsme byli obe po cisari, tak ta jedna byla malo a stejne jsem na to, ze se s ni vstava a zalehava lip prisla pozde.
Doporucuju vsem, vzit si s sebou nejake vlastní kosile(nevim, jestli se to smi). Když jsem tam byla ja, tak nekolik dni (asi 2? Bylo to o vikendu)nebylo ciste pradlo ani na pozadani. Vzhledem k tomu, co vsechno v sestinedeli z cloveka tece a kdyz se k tomu prida nejakej ten pot, tak nevim jak ostatní, ale ja bych menila kosili klidne i nekolikrat denne. 2 dny stara kosile opravdu podle me neni hygienicka. Lozni pradlo se taky nemeni a v podstate je to totez, co kosile. A taky budete potrebovat spoustu vlozek do podprsenky nebo aspon nejakej kus hadru, do kteryho byste mohli chytat kapajici nebo strikajici mliko. Oni sice doporucuji, nechat prsa na vzduchu, ale pak to mliko zas strika do postele a na kosili a clovek v tom pak musi lezet, tak nevim, co je lepsi. Ale treba toho mlika kazdymu netece tolik jako mne a normalne se to da zvladnout.
No a taky je dobrej mobil, protoze nejakej ten den se k vam nikdo nedostane, pokud nebudete na nadstandartu, tak abyste meli kontakt se svetem, ale je mi jasny, ze si ho nikdo nebude porizovat kvuli nekolika dnum v porodnici.
Tak to je zatim tak asi vsechno, co me napada. Mejte se moc fajn a at to vsechno dobre dopadne.
Ester
Předchozí