Zaregistroval jsem Vaši prosbu se značným zpožděním, proto předpokládám, že jste si potřebné informace již dávno zjistila. Protože propagační stránka Krumlovské porodnice neobsahuje (na rozdíl od jiných, které se umí zřejmě lépe prodat) žádné detaily, dovoluji si přispět naprosto čerstvou zkušeností mé dcery, která v Českém Krumlově rodila 11.5.´03. Je to - pochopitelně - subjektivní popis, ale svou obecnou hodnotu pro rozhodování určitě má.
Cituji z dopisu pro Vás z porodnice:
Paní Danulo, úplně nejdřív bych si dovolila Vám doporučit absolvovat kurz (byť byste stihla i jen část) pro maminky pořádaný porodními asistentkami paní Suchou a Minaříkovou. Já osobně jsem byla velmi potěšena jejich vstřícným a tolarantním přístupem, který trval i na porodním sále. na sále bývá po dobu služby jen jedna sestra-asistentka, doktor chodí na prohlídky podle žádosti sestry, jinak až k samotnému porodu. Mám ale pocit, že i když se sešlo více maminek najednou, zvládala sestra vše bez problémů a nervozity. Pokud využijete nabídky prohlédnout si prostředí nemocnice předem, sestra Vám ujasní spoustu detailů, kterými se liší právě tato porodnice - mně osobně moc pomohlo vidět "do čeho jdu". Když jsem pak přijela opravdu rodit, znala jsem už prostředí i postup, byla jsem klidnější. Celou dobu jsem byla sama v místnosti se sestrou (nepřála jsem si přítomnost manžela, jsem spíše zastáncem názoru, že si se svými starostmi má člověk zalézt do koutka), která odcházela jen přes chodbu, takže jsem měla i úplné soukromí, což mi vyhovovalo.
[pozn.Zdeněk: přítomnost manžela nebo jakékoliv blízké osoby v přípravné fázi na "hekárně" i při běžně probíhajícím porodu personál nijak neomezuje, naopak vítá. Poplatek je symbolický - zvlášť ve srovnání s možností být spolu - manžel může být s rodičkou např. i ve sprše, ležet vedle ní na dvojlůžku pro tuto příležitost připraveném, pomoci jí uvolňovat záda na míči, ribstolech. Rozhodně zde není manžel personálu na obtíž, naopak. Tolik vlastní zkušenost z 9/01].
Sestra se chodila ptát na stahy, sledovala monitor, kvůli vnitřnímu vyšetření jsem se nemusela přemisťovat, stačilo zůstat na lůžku. Jinak jsem měla možnost využít ribstole, židli, postel vysokou i nižší - spíše jako oporu. Pak jsme se dohodli na klystýru - opět naprosté soukromí. Sprchu na míči už jsem nestihla, ale je k dispozici.
Pak už jsem byla přímo na sále - na radu sestřičky vestoje opřená o lůžko. Sestra sledovala sestup plodu, za chvíli zavolala pana doktora, řekla mi jak a kdy tlačit, pomohla na lůžko i do správné polohy. Po celou dobu tlačení si pamatuji jen velikou chválu a pomoc jak doktora, tak sestry. To bylo velice příjemné, vědět, že to dělám dobře a že už to bude. Celou tu dobu byla sestra milá, chápavá, do ničeho mne nenutila, jen občas poradila, co by mohlo pomoci.
Musím říci, že po zkušenostech z mého prvního porodu, který jsem absolvovala v Českých Budějovicích (02/01)byla Krumlovská nemocnice jen příjemným překvapením. Zásadní rozdíl vidím v přístupu personálu - a to i novorozeneckého oddělení.
Jinak - na novorozeneckém odd. je péče dobrá, rozhodně ne tak přísná jako v Č.B. - spíše domáčtější. Miminka dostávají i oblečení a jednorázové plenky. Pokojíky jsou dvoulůžkové, dost malé, sprcha a WC 2xspolečné na chodbě.
Domů půjdeme v pátek 16.5., pobyt je tedy při normálním průběhu 4dny bez započítání dne porodu (rodila jsem v neděliv pět ráno.)
Přeji hodně štěstí, hodné lidi kolem sebe a zdravé miminko.
Michala
[pozn.Zdeněk: je zde jeden vícelůžkový pokoj, pro případ kumulace porodů a k dispozici je tzv. nadstandard, samostatný pokoj se sociálem, který Vám bude za úhradu nabídnut, pokud bude ve Vašem termínu volný. Jinak ke komentáři mé dcery jen zdůrazním silně "domácký" přístup personálu porodnického i novorozenec. odd. - To však rozhodně není dané "provincionálností" nemocnice ČK, tyhle věci dělají vždy konkrétní lidé, nikoliv rozsah zařízení. Tady bych doplnil můj soukromý poznatek: Dcera absolvovala svůj první porod v ČB především proto, že nemocnice je komplexně vybavena pro případ jakýchkoliv komplikací při porodu i po něm, má oddělení pro nedonošené děti a celkově má pověst velice kvalitních zdravotních služeb, což mohu jen potvrdit. Naopak nechtěla (v roce ´01) rodit v Č. Krumlově, protože pověsti říkaly, že zde není stoprocentní záruka dobrého výsledku. Umím si představit, jak tyto pověsti vznikají a jak dlouhou mají životnost. Já mohu za sebe říci, že rodit v Krumlově není už dlouhé roky o nic riskantnější, než v nejprestižnějších ústavech u nás. A že se vždycky všude najde někdo, komu něco nevyhovělo, že někdo padl zrovna na protivné, arogantní a bezcitné chování ? I personál nemocnice se skládá jen z lidí: na jedné straně je přecitlivělá a nejistá maminka, pro kterou je její stav jedinečný a která negativně reaguje na každý "špatný" pohled, na druhé straně jsou lidé, kteří se snaží udělat profesně dobře svou práci a občas se někomu z nich nepodaří se profesionálně i chovat. Kdo jste bez chyby, hoďte kamenem a suďte. Ano, můžete mít smůlu a padnout na nervozního lékaře, sestru, na špatné jídlo,přezíravou reakci. Ale buďte si jistá, to se Vám stane kdekoliv, ve vychvalovaném Podolí v Praze, jako v porodnici v Českém Krumlově. Takže, pánům primářům Sohnovi (přimář gyn-por) a Eliáškovi (primář novor-dětsk-dorost) si dovoluji poradit: bezesporu příkladnou práci vaši i vašeho kolektivu prodejte - třeba i tím, že doplníte pro zájemce informace o porodnici v Českém Krumlově na tomto serveru www.rodina.cz - úplně chybí základní i detailní informace. Nepodceňujte dopad "reklamy", i dobrému jménu je třeba někdy pomoci.
Vám, paní Danulo, přeji, abyste si po Vašem porodu v Krumlově mohla říct: "nekecali". Držím pěsti a - pokud budete chtít - dejte vědět. Zdeněk]
Předchozí