pred 12 dny jsem ve vrchlabi porodila chlapecka. byl to muj druhy porod a byl naprosto nesrovnatelny s tim prvnim, ktery probihal "klasickym zpusobem". vrchlabi jsem si pro svuj druhy porod vybrala schvalne a rozhodne nelituju. vim, ze takovych prispevku tu urcite uz bylo spoustu a tak jen strucne. vsichni tam byli neuveritelne mili. opravdu vsichni. za cely pobyt v porodnici jsem se nesetkala s nekym z personalu, kdo by se choval neprijemne. byli ochotni, opravdu skvele se venovali nacviku kojeni, venovali se kazde mamince zvlast a pokud to bylo potreba klidne i vickrat. rozhodne jsem nemela pocit, ze nekoho otravuju, jak si casto v nemocnici nebo u doktora pripadam.
co se tyce samotneho porodu, muzu jen zopakovat samou chvalu. obe porodni asistentky byly moc mile, mluvily klidne, potichu. nechaly me, at si vyberu polohu, jakou chci, snazily se jen doporucit, co by mi asi tak mohlo byt prijemne. syna jsem porodila vklece na vsech ctyrech. druha doba porodni nebyla jako u prvniho porodu plna hlasitych povelu: tlacte, ted netlacte, takhle nedychejte. porodni asistentky a pani doktorka tise sedely vedle me a pozorovaly porod. ja jsem dychala, jak jsem chtela, ani jsem nijak netlacila, protoze telo pri kontrakcich pracovalo samo. kdyz uz byla videt hlavicka, tak mi zas takovym klidnym hlasem rekli, at zatlacim, abych pomohla miminku na svet a pak uz se nas chlapecek narodil. hned mi ho dali pochovat, jeste s pupecni snurou a celeho od krve a mazku. manzel se divil, jaktoze nebreci a mel strach, jestli je v poradku. asi nekde slysel ten scestny nazor, ze zdrave dite se pozna podle toho, ze hned po porodu zacne kricet :-)
zaverem bych chtela celemu tymu vrchlabske porodnice podekovat za to, ze je mozne v tehle republice porodit v klidu, prirozene, za citlivy a lidsky pristup k rodickam a nasledne k maminkam.
a vsem nastavajicim maminkam vrele doporucuji!!
Předchozí