| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Jedná se o odpalované (nebo také pařené) těsto, které se používá na věnečky, větrníky, banánky a již zmíněné kuličky, ty recepty se dost různí, i když základ zůstává stejný, takže tady ten náš oblíbený: ¼ l vody, špetka soli, 9 dkg sádla (nebo másla), 14 dkg hrubé mouky. Sádlo (máslo) a sůl vložíme do vody, osolíme, rozpustíme na sporáku, až se začne vařit, zmírníme na střední oheň a najednu vsypeme mouku. Všechno mícháme na středním ohni, až se vytvoří hrouda, kterou ještě chvíli „odpalujeme“ a to tak dlouho, dokud dno hrnce nezbělá. (Nepřipálit). Když je těsto připravené, necháme vychladnout a postupně, jedno po druhém zašleháme 4 vejce. Další vajíčko přidáváme vždycky až když je to předchozí pořádně zatřené. Potom hmotu naplníme do stříkacího pytlíku a na pečící papír, nebo plech vymaštěný máslem, posypaný moukou a postříkaný vodou tvarujeme to, co chceme (buď malé věnečky, nebo pyramidky velikosti cca lískového oříšku) v malých rozměrech. Ve vyhřáté troubě pečeme 20 minut (trouba 200 stupňů) a troubu neotvíráme miniálně prvních 10 minut, nebo pečivo klesne. (Používám malou hvězdicovou trubičku). Věnečky hned po vyndání z trouby překrájíme, jakmile vychladnou, těsto se drobí, takže už to nejde (já vím, taky jsem si párkrát spálila prsty), s kuličkami si hlavu lámat zatím nemusíte. Krémy a další postupy následují, nechci to tu úplně zahltit. Hotové věnečky i kuličky jdou bezvadně zmrazit a rozmrazené jsou i bez mikrovlnky za chvilku, peču proto vždycky trochu do zásoby a pak už jenom plním.
-----------------------------------------------

Krém do věnečků: absolutně nejjednodušší jaký znám – ½ l mléka, 1 a ½ vanilkového pudinku, 1-2 žloutky a 3 lžíce cukru svaříme jako hustý pudink. Po vychladnutí – moc důležité - si ušleháme 250 g másla se 70 g cukru (ale sladit můžete dle libosti, já jsem ubrala, normálně se dává cca 100 g) a za stálého šlehání přidáváme pudinkovou kaši až vznikne hladký krém. Pro dospěláky je možné přidat trochu rumu.

Věnečky naplníme krémem (používám zase trubičku), můžeme polít čokoládou nebo citronovou polevou, ocukrujeme moučkovým cukrem a je hotovo. Ti naši chlapi (a nejen oni) si mohou ukousat prstíčky. Jinak se mi osvědčilo kupovat čokoládu v sáčku, kterou namočíte do teplé vody, ustřihnete kraj sáčku a můžete „malovat“. Je to ten nejméně obtížný způsob nanášení čokolády jaký znám.


Šlehačkové kuličky: asi je budete znát, prodávají podobné v pekařství. Ty od Vás budou samozřejmě někde jinde. Z minula bychom kuličky mít upečené měly. Potom upečeme plát těsta (ono se nic nestane, když nastavíte pyramidu na talíř, alespoň pro začátek) z: 50 g cukru, 100 g másla, 150 g hladké mouky a jednoho vajíčka – těsto po zadělání dejte na chvíli vychladit, potom vyválejte, vykrojte třeba hrncem nebo dortovou formou kruh a upečte. Kuličky naplníme šlehačkou (1/2 l šlehačky, 1 sáček vanilkového cukru dobře ušlehat) – další doporučení, nepoužívejte šlehačku ve spreji, není to dobré. Na plnění používám nejtenčí zdobící nástavec (je to takový ten na malování), perfektně se s ním dokuliček vypichují dírky a rovnou plníte. Připravíme karamel - jak jsem psala 10 lžic (nebo cca 150 g ) cukru, 4 lžíce vody, které svařujeme na pánvi tak dlouho, dokud karamel nezhnědne (dlouho to trvá a hodně to pálí, doporučuji vyhnat tatínka s dětmi na procházku). V karamelu namáčíme kuličky a stavíme z nich na plátu pyramidu. Když je pyramida hotová, dáme si pánev s karamelem hodně blízko a vidličkou „natahujeme“ na pyramidu karamelovou pavučinu. Karamel rychle tuhne, můžete ho kdykoliv nahřát. Pozor na prsty a nesmutněte, když výsledek napoprvé nebude perfektní, mně se to povedlo hned napodruhé, chce to trochu cviku. Když vám náhodou z pyramidy kulička spadne, pozor, máte ji namočenou v karamelu (dostal se mi takhle za nehet)… jo a poprvé jsem těch popálenin hlavně na rukou měla 5. Ten zákusek se jmenuje Croquenbouche – krokánbuš – přeloženo „křupe v ústech“ a fakt křupe. Dobrou chuť.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.