Přidat odpověď
Míšo a ostatní "slanomilní",
je tu už spousta receptů na neuvěřitelné dobroty, ale protože věřím, že i tady se najdou kuchařky, které sice vaří rády, ale tak aby to nedalo moc práce a bylo brzy hotové, přidávám recept na slaný koláč (říkám mu pizza Petra podle bývalé kolegyně, od níž mám recept).
1/2 kg listového těsta o pokojové teplotě si rozprostře na pekáč (bez válení, prostě se těsto rozplácne mezi dlaněmi, položí na pekáč, svrchu posype hladkou moukou, aby se nelepilo na ruce a vytáhne na velikost a tvar pekáče - třeba větší dortové formy a to po stranách do výšky aspoň 2 cm. Pak se část na dně pomaže tence plnotučnou hořčicí, na ní se naklade na plátky nakrájený sýr (tak 20 dkg), na něj plátky salámu (dobrá je kombinace šunkového (10 dkg) a vysočiny (5 dkg), na salám sklenička zeleninového salátu (např. Kunovjanka). Dá se do horké trouby péct, když zčervená těsto po okrajích, vyndá se z trouby a nalejou se navrch (tak, aby se nepocintalo těsto na okrajích) 3 rozmíchaná vajíčka a krátce se zapeče.
Podávat lze teplé, vlažné, studené.
Na velký plech se prostě dá všeho dvakrát více.
Zatím jsem vždy slavila velký úspěch (dělám tuto pizzu Petra hlavně pro návštěvy a ještě nikdo neodmítl si nechat zabalit zbytek s sebou domů - a to k nám nechodí hladoví bezdomovci).
Z listového těsta jsou také dobré tyčinky na různý způsob: rozválet na tenko, nakrájet na tyčinky 2 x 6 cm, ty pomazat vajíčkem, posolit, a posypat buď kmínem nebo oreganem nebo paprikou nebo provensálským kořením nebo kari kořením nebo různými kombinacemi (kmín + paprika, kmín + oregano, ...). Upéci dorůžova. (Teploty neuvádím, moje vrtošivá trouba se údajem na termostatu neřídí doslova a ke rekalibraci jsem se nikdy nedostala).
Přeju dobrou chuť.
Předchozí