Porodnici v Kolíně jsem zvolila na radu několika známých a také po přečtení spousty příspěvků tady na Rodině. Hledala jsem takovou, která nabízí intimnější prostředí a přirozenější vedení porodu než pražské porodnice. Bohužel naše tvrdohlavé mimčo zůstalo až do konce těhotenství v poloze koncem pánevním, takže přišlo na svět plánovaným císařským řezem. Tady jsou mé dojmy:
1) LÉKAŘI bezvadní (MUDr. Bečvář, MUDr. Šindelář, primář MUDr. Křepelka) – každý zákrok se mnou předem konzultovali, vše mi podrobně vysvětlili a vůbec se mnou jednali jako s rovnoprávným člověkem. Skvělá byla anestezioložka, jejíž jméno bohužel neznám, která rozptýlila veškeré moje obavy a před i při operaci se mnou vtipkovala do té míry, že jsem se nestihla ani bát, naopak jsem se chvilkami smála. Vybrala jsem si epidurální anestezii a vřele to všem doporučuji, protože je to pro miminko šetrnější a taky jsem ho mohla hned po narození vidět. Manžel byl se mnou u porodu, což mi ohromě psychicky pomohlo. Oceňuji, že to v Kolíně umožňují. Chválím i pediatry – s péčí o chlapečka jsem byla velmi spokojená a paní doktorka Marceluchová mi velmi pomohla s kojením.
2) SESTRY A ASISTENTKY – jak na rizikovém oddělení (kde jsem bohužel ležela 2 dny před porodem), tak na pooperačním i na šestinedělí tak půl na půl. Většinou ty velmi mladé byly velmi laskavé a vstřícné, zatímco ty starší byly spíš zvyklé nařizovat a moc nediskutovat. Možná jsem ale měla jen smůlu, že v tu dobu měli abnormálně mnoho porodů, takže téměř všechny pokoje byly plné a personál porodnice nevěděl, co dřív. Z toho důvodu mi za 2 dny, kdy jsem ležela na pooperačním, nosily chlapečka na kojení jen 2x denně, což byla jediná věc, kterou jsem jim opravdu zazlívala. Přesto jsem potom začala celkem bez problémů kojit (naštěstí zde děti v případě nutnosti zpočátku dokrmují glukózou, nikoli umělou výživou z lahve).
3) PROSTŘEDÍ příjemné, pokoje dvoulůžkové se sprchou a WC + nadstandardní jednolůžkový pokoj s televizí (hradí OZP), návštěvy jsou odpoledne do 20:00, ale ani dopoledne vás nikdo nevyhodí, návštěvy smějí na pokoj, nebo lze posedět u stolku ve společné jídelně, strava na nemocnici velmi slušná. Celkový dojem je tedy pozitivní, i ostatní maminky, které rodily normálně, byly vesměs spokojené. Suma sumárum, porodnici v Kolíně mohu doporučit všem, kteří se obávají mašinérie ve velkých porodnicích a hledají spíše intimnější prostředí s individuálním přístupem.
Předchozí