Přidat odpověď
Ahoj Dášo,
tady jsou dva opravdu vyvedené receptíky na utopence:
2 kg špekáčků, 800 g cibule, 0,75 l vody, 0,5 l octa, špetka soli, 2 lžíce cukru krystal, 16 kuliček pepře, 16 kuliček nového koření, 8 feferonek
Špekáčky oloupeme a podélně rozřízneme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Vše naskládáme do 3 l láhve (cibule, špekáčky, cibule...) a zalijeme nálevem.
Nálev: Vodu, ocet, cukr, koření a feferonky vaříme 10 minut a vychladlým zalijeme špekáčky s cibulí. Necháme v chladu zaležet nejméně týden.
A ještě recept na pikantní utopence:
600 g špekáčků, sterilované feferonky, sterilované okurky, 200 g cibule, česnek, ocet, sůl, chilli koření, bobkový list
Špekáčky oloupeme a podélně rozřízneme. Do zářezu vložíme feferonku a nakrájenou okurku. Do čisté zavařovací lahve vyrovnáme špekáčky a prokládáme na kolečka nakrájenou cibuli. Do každé lahve přidáme 2 celé stroužky česneku. Zalijeme lákem a zavíčkujeme. Příprava láku: Vodu svaříme s octem, přidáme koření, 1/3 cibule, sůl, 1/3 feferonek. Vše povaříme 10 minut a odstavíme.
Předchozí