Ahoj,
porod do vody určitě není jediná možnost jak tišit bolest "bez chemie". Každému vyhovuje něco jiného, voda je príma, ale to neznamená, že v ní musíš přímo porodit - řekla bych, že v II. době porodní ani není bolest hlavní problém - pro mě bylo důležité to spíš fyzicky "utáhnout". Mám zkušenost jen s porodem na suchu (Podolí), s částečnou možností volby polohy (tlačit jsem mohla ve stoje, ale na vybavení hlavičky bohužel na por. stůl). Rodila jsem bez tišících prostředků, a přesto jsem bolestí nezešílela a porod byl pro mě hezký zážitek. Já jsem se bolesti moc nebála a myslím, že je to tak dobře - když čekáš, že něco bude hrozné, tak to tak většinou je, a naopak. Pocit, že jinde než ve vodě bude bolest nezvládnutelná, tě může dost a zbytečně ochromit. Ze své zkušenosti souhlasím s již uvedenými názory, že není dobré fixovat se na jednu předem vybranou polohu. Já měla utkvělou představu porodu v kleče, přestože mi to pro první porod rozmlouvala literatura i "alternativní" předporodní kurz. Naopak porod ve stoje mi připadal absurdní (jak by mohl někdo při takové námaze stát?). A nakonec jsem s touto polohou udělala velmi dobrou zkušenost - škoda jen, že mě nakonec naveleli na ten por. stůl. Myslím že jen proto (a tedy zbytečně) mi nepříjemně otekla hráz, což se muselo po porodu řešit "prášky". Proto i z několika dalších důvodů se tentokrát chystám do Vrchlabí, snad to vyjde. Přeju krásný porod ať už vodní či suchozemský a hodně radosti z miminka, Eva
Předchozí