Já osobně bych si nevybrala ani jednu z nich. Kromě zajisté i dobrých zkušeností jsem tu bohužel slyšela i o špatných. Zdrojem není laik, ale prof.porodník.
Paní zaplatila v Neratovicích za porod per s.c.(císař) zhruba 16 000,-, indikace? - no, prostě ho chtěla! První mínus.
Po asi 14 dnech po propuštění měla stále bolesti v oblasti jizvy, stupňovaly se. Vydala se do Mělníka, kde jí vypustili asi 200ml hnisavého krvavého výpotku. Mělník by o "nápravách" Neratovických alternativních porodů mohl vyprávět jistě více než já.
Totéž platí o CAPu. Jistě je tu příjemné domácí prostředí, pomůcky a polohy-rození ve sprše ve stoje-kolik mají ruptur při nechránění hráze se už nikde neudává, poslouchání ozev plodu jednou za dlouhý čas... to vše samozřejmě jen u fyziolog.těhotenství. O zběsilém běhu z CAPu vedle na "normální"por.sál, kde se zachraňují další "alternativní průsery" by se taky dalo napsat.
Má kamarádka- též porodní bába- pracovala do 24.týdne těh, naprosto zdravá, fyziolog.těhotenství.
V termínu jí odtekla voda, na sále vše OK až do doby, kdy na 5ti cm brance(tlačí se při 10cm)začaly"padat ozvy". Akutní sekce - důvod - dítě mělo pupeční šňůru omotanou několikrát okolo všeho, co šlo! Doslova!
Otázka : jak rychle by zareagovali v CAPu?
Pro mě není tak důležité pohodlí fyzické. To psychické zajisté ano - ale v kterékoliv porodnici se směny střídají, jeden je laskavy, druhý nevrlý. Každý člověk má důvod proto, že se chová tak, jak se chová. To je v každé profesi-stres doma, v práci, únava... Jde holt o to, "koho chytíte zrovna vy". Tím nechci říct, že je správné některé to lhostejné a ošklivé chování personálu, naopak, považuji to za strašně negativní vůči citlivé-rodící-těhulce. To by se mi taky nelíbilo a proto taková nejsem.
Samozřejmě je dobré sbírat informace, ale můžou se přeci značně lišit-i tím, že každý člověk má jiné nároky, je jinak tolerantní, více či méně soběstačný nebo rozmazlený, má jiné hranice bolestivosti, pozměněný úsudek s ohledem na probíhající situaci a stav.
Každý očekává něco jiného a podle toho se chová. Někdo je náročný, jinému stačí málo...
Pro mě by bylo nejdůležitější vědomí, že rodím v porodnici, která je vědecky na výši, a zajistí mi komplexní odbornou péči o zdraví mého dítěte a mě samotné při možných komplikacích.
Z pražských je u mě na 1.místě Motol, pak Apolinář a pak Podolí. To je můj názor.
Jo - a holení vřele doporučuju, pokud si ovšem nepřipadáte se zaschlou krví,- nebo i stolicí, pokud odmítáte populisticky klystýr,- v ochlupení přitažlivá, nehledě na případné nutné šití ruptury či "epky" včetně sem tam nějakého chloupečku :))) Zdraví Vás všechny Dana
Předchozí