Ahoj Jířo,
ve Vrchlabí jsem rodila loni na jaře. Jsem z Prahy a bez problémů jsme dojeli s velkým předstihem (cesta nám trvala v noci něco před hodinu). Komunikovala jsem PA ve Vrchlabí. Pomalu mi odtékala plodová voda, měla jsem pravidené a ale snesitelné kontrakce po 5 min. (tj. ještě to nebyly ty "správné"), cesta autem mi vůbec nevadila. Do porodnice jsme dorazili asi v 1.30 a syn se narodil až po obědě :-)
O ubytování ve Vrchlabí jsem neuvažovala, pracovala jsem až do porodu, rodit ve Vrchlabí jsem se rozhodla na poslední chvíli (samozřejmě jsem se tam ještě předem byla podívat). Ale zkus si najít penzióny na webu nebo se jeď podívat do porodnice a na nástěnce tam mají nabídky ;-)
Co se týká porodních pokojů (už jsem to tady sice kdysi psala, ale nevím kde), mají ten známý s vanou (zde se dá i přespat) a místnost na klasickém "sále" (příjem + sál). Jinak jsou maminky na pokojích. U velkého pokoje je příslušenství na chodbě. Nás se sešlo 5 maminek najednou, tak jsme se přesouvaly dle pokročilosti porodu, já čas trávila takto: noc a ráno ve velkém pokoji s vanou, chvilku dopoledne na příjmu, chvilku na chodbě, zbytek dopoledne ve svém pokoji a poslední cca 1-2 hodiny ve vaně (čas jsem vůbec nesledoval, tak nevím). Všude jsem si nosila míč a chodila dle potřeby do sprchy, jedla, pila. I když byl takový nával, vše bylo úplně v pohodě, personál milý a příjemný (každý dělat vše, novorozenecké odd. spolupracovalo s porodnickým, někdy se ani nedalo poznat, kdo kam patří). Nikdo nás příliš nerušil, většinou se klepalo. PA chodila kontrolovat mimi cca každou hodinu (měli přenosný přístroj kontrolujíci ozvy, nemusela jse tedy měnit polohu, používal se i ve vaně).
Fototerapii jsme neabsolvovali, syna jsem dávala na sluníčko (pak se bohužel zatáhlo a mnoho dní byla úplná tma, takže žlutý byl dost dlouho). Novorozenecká žloutenka je běžná a není to problém. U kojených dětí trvají projevy na kůži o něco déle.
Z porodnice jsem šla v SO (rodila jsem ve ST). Myslím, že kdybych se rozhodla jít dřív, určitě by to šlo, ale bylo to tam prima. Neměla jsem nadstandard (mají 2, já byla třetí), ale normální jednolůžkový pokoj s příslušenstvím na chodbě, ale manžel tam mohl bydlet, jak se mu chtělo. Bylo za mnou i starší dítko.
O Vrchlabí mohu říkat jen samé pozitivní věci. :-)
Hodně štěstí při výběru porodnice. G.
Předchozí