Udělala jsem velkou chybu. Než jsem si šla lehnout do Podolí, přečetla jsem si většinu předešlých příspěvků, a popadl mě strach, přestože jsem v tu chvíli neměla na výběr - konec mého těhotenství byl rizikový. Pravda, chtěla jsem původně rodit jinde, ale osud rozhodl jinak. Dnes jsem po měsíci konečně doma, se zdravým a krásným miminkem. K výše (či níže?) uvedeným kritikám mohu říct jen jedno: asi tu v daných případe ch platilo úsloví o hrubém pytli a hrubé záplatě. Za celou dobu svého pobytu v Podolí (včetně porodu a pobytu na oddělení šestinedělí) jsem se nesetkala s nějakým hrubým zacházením, ba právě naopak. Měla jsem pocit, že - ačkoliv na záchodě věčně není toaleťák, jídlo se mnohdy nedá jíst a okna jsou oprýskaná - že je tu o mne a o moje dítě přece jen dobře postaráno. Samotný porod byl pro mne i mého muže příjemným překvapením. Vstřícný přístup všech, vlídné jednání, profesionalita mladičké lékařky. Během porodu jsem si mohla dělat, co chci, a dokonce i když došlo k vypuzovací fázi, překvapilo mne, že si mohu při tlačení stoupnout, vybrat si nejpohodlnější pozici atd. V jeden moment jsem dokonce já překvapila personál, když jsem si chtěla dát nohy nahoru (prý jsem jedna z mála). Nástřih být musel, nedalo se nic dělat, protože jinak by mě můj čtyř a čtvrtkilový drobeček asi dost poničil. Při následném sešívání, kdy si dcera hověla (ještě celá od mázku a zbytků krve) v tatínkově náruči, jsme si s mladou paní doktorkou příjemně popovídaly. Na oddělení šestinedělí jsem pak byla se svou holčičkou deset dnů. Po celou tu dobu se ji tamní dětské sestřičky pokoušely naučit pořádně sát z prsu (bezprostředně po porodu byla hypoglykemická a tak první strava, kterou poznala, jí natekla do chřtánku pěkně bez práce), všechny byly nesmírně trpělivé a laskavé, přestože se tahle práce někdy podobá řeholi - zkuste dvanáct hodin pobíhat mezi dvaceti miminky a jejich mnohdy bezradnými matkami!
Podolí má jednu jedinou vadu: je to ústav hrozně chudý, což je pochopitelně navenek hodně nepříjemné, ale nesmí to mást celkový dojem. Zkrátka: vy, co se bojíte Podolí, jako jsem se bála já, můžu vás z vlastní zkušenosti ujistit: je to opravdu špičkové pracoviště!
Předchozí