Ahoj Sylvie,
mam pred tebou tve psani a pokusim se tedy odpovedet na vsechno, co ses me ptala.
Vychazim z toho, jak to funguje u nas na sale, co vidam a znam, co zeny rikaji a jak se chovaji.
Fyzicke nepohodli spojene predevsim s bolestivymi kontrakcemi zmirnujeme u rodicek tak, ze je nedrzime po celou dobu porodu ve strnule poloze na zadech. chodi do teple sprchy na balon, s partnerem, nebo jen tak chodi po chodbe a ctou si nastenky a letacky. Pokud je potreba monitorovat plod casteji nez je bezne - kontinualne jsem nikde monitorovat pri porodu nevidela, ale bohuzel obcas se to tu doctu, ze nekde je kontin.monitor pri porodu zavedeny - muze byt na balonu u luzka, monitor se da tocit i vsede.
Ucime rodicky spravne dychat, cimz predchazime onomu brneni prstu a rtu. Nekdy zena naopak odmita z porodniho luzka vubec vylezt. Tak se alespon prevaluje na boky, do polosedu, se zvednutou a oprenou nohou o saut, opravdu se ptam, jak by se ji lezelo nejlepe. A usmivam se, snazim se byt mila, vesela. Vim, ze hlavne usmev je zazracny - a to psychice pomaha, ne? i kdyz to brisko pekelne boli...
Nevim, kde a kdy ty jsi rodila, ale nedivim se ti, ze mas spatne vzpominky, z toho, co pises, jsi nejspis mela smulu na personal.
K holeni - holime tez jen misto pripadneho siti, tzn. velke stydke pysky. Ja osobne zacinam v urovni postevacku, resp. tesne po pahorkem, a koncim u konecniku. A hezky esteticky to nahore zarovnam. Kdyz uz, tak aby to aspon nejak vypadalo:). A pred cisarem holime komplet vsechno, chlupate bricho, trisla, pahorek, pysky.
K rupturam uz jsem psala. Kolik jich TED maji v CAPu, to opravdu nevim. V dobe meho studia, pred dvema roky, tam ony "trojky" vazne delaly - a ty jsou jinak pomerne dost vzacne. Na procenta to nevim, vyzkum jsem nedelala. Je pravda, ze to hodnotim z doslechu, konkretne dve me spoluzacky mely odbornou praxi na Bulovce. Od jinych spoluzacek jsem podobne veci z jinych porodnic neslysela.
"Slysela jsem", ze porodni as. tam nepoznala polohu plodu(konec panevni, celni poloha), take se stalo -utrzeni pupecni snury pri porodu plodu ve stoje - komplikace, kdy je pupecnik prilis kratky a v poloze v polosede by se toto stat nemuselo. no a pak ty "trojky", prevazne z poloh vestoje a v klece. Take jsem videla deticky na ARU a JIPU u Apolinare. Dlouhodoby nedostatek kysliku jim zpusobil "dirky"v mozecku. Vcas nerozeznana hypoxie plodu - hodne z CAPu.
Ze by tam nekdo umrel, o tom nevim. Ale obavam se, ze nektere porodni asistentky tam patologie schopne rozeznat nejsou. A onen "zbesily beh" se konal prave pri tom utrzenem pupecniku, kdy pani ani nevedela, co se s ni deje a utikala po svych na sal. Proc to bylo zbesile, nevim. Nejspis to nekdo nezvladl zorganizovat v klidu...
Proc to v zahranici jde a tady ne? Proc v zahranici maji porodni domy, ktere funguji a tady ne? No, ja myslim, ze vsechno jde tak trochu od politiky a dokud budou ve vlade lide, kteri stoji jednou nohou v hrobe a jsou to byvali komuniste, moc daleko kupredu se nepohneme.
Ja jsem pro to, aby tady byly porodni domy, to by bylo uzasne, ale aby vse fungovalo tak, jako v zahranici. A aby tam pracovali lide, kteri svou praci maji radi a umi ji.
S pozdravem, Dana
Předchozí