Vážená paní/slečno Jano!
Ačkoli zpravidla nereaguji na urážlivá sdělení charakteru pomluv, která jsou- samozřejmě anonymně- publikována na internetu, ve Vašem případě jsem nucen udělat výjimku. Váš příspěvěk totiž obsahuje tolik polopravd a dezinformací, že nemohu jednat jinak.
Předně Vás musím upozornit, že Vaše rozhodnutí přivést své dítě na svět v jakékoli porodnici, znamená pro ošetřujícího porodníka extrémní zodpovědnost za výsledek porodu a to jak v rovině medicínské, tak v rovině právní. Tuto odpovědnost nese pouze a jedině on, nikdo jiný, tedy ani Vy, ani dula, ani porodní asistentka, byť vysoce kvalifikovaná. V současné době již každý zcela přirozeně očekává, že porodnici opustí dva živí a zdraví lidé. Tento výsledek však není ani samozřejmý, ani přirozený, i když Vám to tak možná připadá. Nechci se na tomto místě pouštět do rozborů tzv. "přirozených" porodů, které jsem viděl, a které mohli skončit taktéž "přirozeným" úmrtím dítěte, rodičky nebo obou.
Z toho plyne, že pokud mám tuto odpovědnost kvalifikovaně nést, musím během porodu provádět taková opatření, která mi to umožní (určení porodní polohy, provedení či neprovedení nástřihu hráze, monitorace porodu aj.). V opačném případě jakékoli, nejen medicínské snažení nemá sebemenší šanci na úspěch. Porodní plán je v tomto kontextu nutno chápat pouze jako písemné vyjádření Vašich představ; nemám (ani nesmím mít) žádnou povinnost se jimi řídit.
Termín přirozená 3. doba porodní je nesmysl, nic takového neexistuje, naopak- každý porodník má ze zákona povinnost vést tuto porodní dobu aktivně v rámci minimalizace rizika vzniku vážného poporodního krvácení. Bolest po odloučení placenty je způsobena jednak stažením děložní svaoviny, jednak aplikací uterotonik-vše v rámci vedení 3. porodní doby- tedy v žádném případě nikoli porodníkem. Bolesti hráze po porodu nemusí být způsobeny jejím nástřihem, navíc 4 měsíce po porodu jsou stále ještě brzy na toto příkré hodnocení.
Vaše rozhodnutí rodit příští dítě v porodním domě, či rovnou doma, mě mrzí kvůli Vašemu ještě nenarozenému dítěti, které se nemůže nijak bránit a které tímto rozhodnutím ohrožujete na zdraví i životě.
S pozdravem
as. MUDr. M. Krčmář
GPK FN Bulovka
xkrcmar@centrum.cz
Předchozí