Ešte som chcela dopovedať.
Ja takisto neodsudzujem ženy, ktoré išli na interupciu, nech išli na to z akéhokoľvek dôvodu. Povedať niekomu, že nechoď na int. by som mala právo snáď len v prípade, že by mojou ďalšou vetou bol sľub, že sa o to dieťa, nech je akékoľvek, ja postarám, až do konca života. A to myslím povie málokto.
ja si myslím, je to však len môj názor, že pri rozhodovaní o otázke života dieťaťa, by nemali prísť do úvahy argumenty o finančnej výhodnosti či nevýhodnosti, čo na to partner, deti, okolie..., ale len argumenty, ktoré sú čo najviac v prospech dieťaťa. Potom by sa nestávalo, že šancu nedostane dieťa, ktoré malo jednoducho smolu, že ho počala mamička, ktorej ako argument stačí to, že býva len v 1-izbovom byte, a naopak sa narodí dieťa, ktoré veľmi trpí, lebo rodičia sa rozhodli ukázať, akí sú zásadoví. Ak si je matka takmer na 100% (úplne na 100% to asi nejde) istá, že pre dieťa by život bol naozaj len utrpením a bolesťou, tak by sa snáď o tom dalo uvažovať, ale nikdy si nebude môcť istá, či ste sa rozhodla správne a takéto rozhodovanie nikomu nezávidím.
Žabátko, píšeš o tom, aké je to pre dieťa s ťažkým postihnutím ťažké žiť v spoločnosti, znášať ústrky, posmešky atď. Nemyslíš, že je to skôr problém spoločnosti, že nedokáže takýchto ľudí prijať, ako samotných postihnutých? A ak týmto ľuďom ktorí sú postihnutí spôsobujeme ďalšie utrpenie zatváraním do ústavov a zlým zaobchádzaním, tak by sme sa mali zmeniť my. Spoločnosť sa vyznačuje rôznou mierou intolerancie k rôznych odlišnostiam ľudí, iba v tomto prípade to však občas riešime interupciou.
Vravíš, že nie je cieľom spoločnosti rozširovať obyvateľov o takýchto ľudí. v tom máš pravdu. Nemalo by byť však jej cieľom ich umelo eliminovať, tým však nemyslím antikoncepciu.
Ae postihnutí ľudia tu vždy boli a budú a ich existencia má určite svoj zmysel. Keď už pre nič iné, tak pre to aby sme si vážili veci ktoré máme a považujeme za samozrejmosť ako je napr. zdravie.
Myslím, že cieľom spoločnosti by mala byť ľudskosť a čo najväčšia ohľadupnosť, hoci na úkor efektívnosti. Benevolentný prístup k interupciám podľa mňa potom prispieva k zvyšovaniu niery ľahostajnosti aj voči iným formám ubližovania človeku.
Předchozí