Edith,
Já na Tvou otázku odpovím - "Co opravnuje cloveka zabit jineho cloveka?"
Jelikož výraz "právo" a "opravňuje" vymyslel člověk a dal mu také jistý význam, je odpověď na tuto otázku jednoduchá: Zákon.
Samozřejmě, otázka je ve jménu svaté manipulace velmi expresivně zabarvena. Stejně tak (jak už jsem kdysi zmínila) můžeme mluvit o nedělním obědu nikoliv jako o svíčkové, ale jako o mrtvé kravičce.
Přátelská rada: Pokud skutečně stojíš o odpověď na svou otázku (a nejde Ti jen o dogmatickou propagandu), nahraď slova "zabít člověka" slovy "usmrtit embryo". Pouze na emocionálně nezabarvenou otázku se dá odpovět objektivně. Vyjadřuješ se k velmi vážnému tématu a nepřesná formulace, jak sis jistě všimla, vede k nedorozumění.
Je značný rozdíl např. mezi euthanasií, kterou vyhovím trpícímu člověku, a upálením důchodce pro padesát korun. K mé hrůze se obojí z Tvého pohledu nazývá "zabitím"!!!
Poopravila jsem tu nepřesnou formulaci ve Tvé otázce: "Co opravnuje cloveka USMRTIT jineho cloveka?"
- Láska a soucit.
Jak při euthanasii, tak při interrupci.
Jelikož nikdo nemá legislativní právo soudit ženu za podstoupení interrupce, je nejvyšším soudem žena sama. K tomu jí napomáhá mozek a srdce. Jen těhotná žena, nikoliv nějaká Edith z diskuze, ví nejlíp, zda bude či nebude schopná udělat své dítě vděčným, že žije.
Připadá mi, že vy věřící v zápalu boje ztrácíte souvislost s realitou. Proč tolik lpíte na pozemském životě za jakoukoliv cenu, i v podobě nuceného utrpení, když ten SKUTEČNÝ ŽIVOT poznáme i my pohani až po smrti, v náruči boha? Nutnost žít vyzdvihujete nad vše jiné, i když je vlastně pozemský život jen vstupenkou do opravdvého všeobjímajícího porozumnění a boží lásky (či jak to formulujete).
Pozdravuj Zdeňku Rybovou
Jana
Předchozí