Romano,
pokud jde o rizika, tak jsem laik, takže jenom co jsem "odchytla" od jiných. Největší riziko asi představuje infekce miminka po porodu, kterou chytí z vody. Zřejmě pokud bys nebyla úplně vyprázdněná a při tlačení z Tebe odešlo i něco navíc... Dále miminko musí vyplout z Tebe přímo do vody a potom teprve být vytaženo, aby se nadechlo, v opačném případě by se mohlo utopit. Ale proto tento porod dělá jenom pár nemocnic a když už to nějaká porodnice dovolí, moc dobře si to ohlídá. Aspoň jsem tedy nikdy neslyšela, že by se v ČR nějaké miminko u porodu utopilo. Dále při nepostupujícím porodu asi trvá déle, než se dostaneš z vody na sál. Pokud vím, tak maminka musí být zdráva (nevím, jaká diagnóza matky vylučuje porod do vody) a obecně se do vody nerodí děti nad 4 kg, aspoň tady v Brně. A dále je asi rizikem infekce dělohy matky. Ale kdyby bylo procento rizika nějaké vysoké, určitě by se do vody běžně nerodilo. Takhle vyjmenovaná rizika znějí hrozně, ale fakt bych řekla, že pozitiva jsou větší. Hygienu vyřešíš klystýrem a pokud jsi zdravá a máš bezproblémové těhotenství, nebála bych se toho. Já jsem u třetího mimi měla docela vysoký tlak (i 160/90), mám 5 dioptrií na každém oku a nikdo neměl ani poznámku, že bych do vody rodit neměla. První porod do vody jsem měla v roce 2002 a tenkrát mě manžel s PA po porodu miminka přesunuli na "kozu", kde jsem rodila placentu, v roce 2005 ze mě i placenta vyšla do vody. Takže možná i toto se vyvíjí. Konečné rozhodnutí bude stejně na Tobě. Ale jelikož je to porod v nemocnici pod dohledem lékařů, není to určitě nějaký hazard. Kdyby bylo někdy nějaké příště, 100 % bych rodila znovu do vody. Klidně měj další dotazy. Kdy se má mimi narodit?
Předchozí