Je to k dnešnímu dni něco přes týden, co jsem v liberecké porodnici přivedla na svět našeho prvního synka Honzíka. Ve stručnosti bych chtěla pochválit svůj celkový dojem jak z porodnice, tak z chování ošetřujících lékařů a sestřiček.
Protože jsem přenášela, jela jsem večer před spontánním porodem do porodnice na kontrolní monitor. Tou dobou jsem už měla poměrně intenzivní bolesti, opakující se v intervalech 5-7 min. Překvapením bylo, že monitor žádné kontrakce nezaznamenal. Naštěstí mě službu konající MUDr. Bydžovská vyšetřila a pro nález provedla příjem s tím, že pokud se nic nebude dít, druhý den mi po dohodě porod vyvolají. To byla sedmá hodina večerní, manžel mi pomohl přenést věci na přípravný pokoj a odjel domů. Věci měly rychlý spád a já se už za dvě hodiny ocitla na sále a volala manželovi, ať se vrátí. Vzhledem k tomu, že to byl můj první porod a já jakožto pouhý teoretik pouze tušila, co se bude dít, nebránila jsem se ani klystýru (aplikovali mi předem zakoupený YAL), ani decentnímu vyholení. Následně mi MUDr. Bydžovská pro urychlení porodních kontrakcí píchla vodu, následně jsem s pocitem úlevy velmi ráda přijala tišící injekci (pravda, až se mi zdálo, že jednu chvíli mezi jednotlivými stahy usnu :-), následovala oxytocinová dávka do žíly a vše to bylo tuším proloženo ještě dvěma včeličkami na uvolnění porodních cest. Porodní asistentky byly naprosto skvělé a dodávaly mi optimismu zrovna tak jako přítomný manžel, který se snažil v rámci možností s námi všemi laškovat a trochu odvětrat momentální situaci :-) Nakonec se malý ve 2,25 hod ráno vyklubal na svět - porod to byl tedy na prvorodičku relativně rychlý, od silných bolestí do porodu trval 7,5 hod. Placenta se odloučila okamžitě a nastalém ohromném pocitu úlevy mi pár stehů hráze oproti předcházejícím hodinám bolestí připadalo jako pouhé štípnutí mravencem.
Chtěla bych tímto ještě jednou poděkovat porodním asistentkám službu konajícím z 12.-13.9.03 a také profesionálnímu přístupu paní doktorky Bydžovské, na první pohled éterické bytosti, které se svých úkolů zhostily k mé plné spokojenosti.
Ani k oddělení šestinedělí bych neměla zásadní výtku, snad jen více klidu na pokojích šestinedělek - přeci jen jsou maminky po porodu dost vyčerpané a ani probdělé noci příliš energie nedodají. Stojí za to uvažovat o nadstandardu.
Všem maminám, které se pro Liberec rozhodnou, mohu tuto porodnici za sebe doporučit...
Předchozí