Ahoj Adélo, sice ještě bohužel mimčo nemám, ale aspoň se snažím získávat trochu přehled o porodnicích v Praze. A zatím zjišťuju, že jsem pravděpodobně moc náročná. V prosinci 2001 rodila moje kamáradka zrovna v porodnici u Apolináře. Tak ti napíšu to, co mi zůstalo v hlavě z jejího vyprávění. Nevím, jestli víš, že je (každý?) pátek od 11 hodin prohlídka porodnice. Na tý jsem byla zároveň s kamarádkou. Bohužel tenkrát jeden porodní sál malovali, takže jsem se mohly jít podívat jenom do jednoho a to ještě z části, protože se tam připravovali na císařský řez. Jinak nás tam provázela porodní asistentka, která vyprávěla, jak to tam chodí a každý se jí mohl zeptat na co chtěl. Ale já jsem už nějak moc ovlivněná alternativními porody, takže mě moc její odpovědi neuspokojovali a viděla jsem někdy za nimi problémy, které s nimi souvisely. Zrovna o té I. době porodní povídala, jak jsou ty maminky otřesný, že nemůžou chvíli vydržet bez manžela, že jde jenom o chvilku, než se dá klystýr a provedou holení. Na tuto dobu předpokládají přibližně hodinku a potom, že už je mamča v boxu, kde může být s otcem. Ale je tam samozřejmě jeden zádrhel, a to je ten, že když se porod úplně nerozběhne, tak skončíš ještě v nějakým předsálí, kam manžel nemůže. Nemůže tam proto, že je tento prostor společný pro všechny. Další mínus pro mě je to, že tam dělají automatický nástřihy. Při té prohlídce ještě ta porodní asistentka vystupovala tímto stylem: Jestli je nějaká žena tak nezodpovědná a bude se bránit nástřihu, tak se jí může stát, že se roztrhne až ke konečníku, tak si to dobře rozmyslete. Koupila jsem kamarádce specielní olej na hráz, který jí zpružní, prováděla si i masáže hráze, sice jenom 3 týdny (má se asi 6 myslím), ale sama říkala, že to byl markantní rozdíl v pružnosti. A co myslíš, že nastalo, než stačila jakkoliv zareagovat, tak jí nastřihli, bez toho aby zkoumali, jestli to je potřeba. A vím, že když přišla z porodnice, tak měla s tou jizvou problémy, že se jí natrhla. Tímhle jsem tě něchtěla zas tolik strašit, to je jenom můj názor, protože jsem ovlivněná těmi alternativními porody. Jinak ta moje kamarádka to kromě toho nastřizení hodnotila velmi dobře. Říkala, že na porodním sále pracujou studentky středních zdravotních škol a vysokých škol. Takže jí holila studentka 2.ročníku, která se to na ní zaučovala, ale prý byla hodně ohleduplná. Na porodním sále jí dostal na starost student vysoký školy, se kterým prý taky byla spokojená. Říkala, že tihle studenti byli příjemnější než normání personál, ale na ten si taky nestěžovala. Chtěla epidurál, který jí bez problémů dali a byla s ním spokojená. Takže jestli chceš rodit klasicky, tak tam můžeš jít úplně v klidu, protože to má určitě dobrou úroveň, ale jestli by si třeba nechtěla nástřih nebo by sis chtěla přinést svůj klystýr (myslím, že se prodává YAL) a kdyby si chtěla mít celý 2 hodiny po porodu mimčo u sebe, tak hledej dál. Doufám, že na mě nejsou ostatní naštvaný, že jsem se rozepsala, ale chtěla jsem napsat co vím.
Předchozí