Milá Markéto,
nesouhlasím s Tvým názorem, že přístup ke kojení je v rukou děrských lékařů. Jsem dětská sestra a do Bohunic jsem chodila rok na praxi. Nikdo nemůže ovlivnit aktivitu sester, ani lékaři. Samozřejmě byla v Bohunicích většina sester, a to byly většinou ty starší, které byly poznamenány tzv. syndromem vyhoření, které si odvedly své povinnosti a pokud na pokoje nemusely, nehnaly se do žádných aktivit. Je pravda, že chováním ženských sester jsem byla otřesena. Dokonce i organizace práce ženských sester mi nevyhovovala. Například jak jsem již četla v některém z dřívějších článků, existuje v Bohunicích "přídělový systém", kdy ráno ženská sestra obejde všechny pokoje a rozdá všem maminkám jejich denní příděl vložek a plínek. Všeho je samozřejmě nedostatek, proto všem doporučuji maximálně se vybavit z domova, ale s tím žádná sestra nepohne. To je věcí staniční sestry, která hospodaří s materiálem. Co ovšem sestry ovlivnit mohou, je přístup k pacientům. Mě osobně práce v porodnici bavila a maximálně jsem se snažila maminkám pomoci. Musím ale přiznat, že kojení je opravdu slabou stránkou Bohunic. Naučit maminku kojit zabere sestře spoustu času, a ten ona většinou není ochotna obětovat. A je taky dost pravděpodobné, že některé sestry dokonce ani neumí dítě přiložit. Uvažovala jsem, jestli jít rodit do Bohunic nebo na Obilňák. Teď už jsem definitivně rozhodnuta - do Bohunic nepůjdu. Nechci tím odrazovat maminky s jiným přesvědčením, možná časem omládne personál a všechno se změní.
Renča
Předchozí